Det må være noe jeg ikke tåler!

Fra redaksjonen

Det må være noe jeg ikke tåler!

Rumle, rumle! Magen protesterer. Eller er det tarmene?

Publisert

Endret

Ubehagelig er det uansett, og direkte pinlig hvis man sitter i møter med lavmælte samtaler. Vondt gjør det også fra tid til annen. Så hva kan det være? Er det melk magen ikke tåler? Eller brød? Egg?

En folkesykdom?

Mageplager er noe vi alle sliter med innimellom, men for de fleste av oss er det udramatisk og til å leve med. Kanskje ber vi legen teste om vi er allergiske for noe, og så slår vi oss til ro med det svaret som de aller fleste får; at det ikke er allergi.

Matoverfølsomhet er blitt kalt den nye folkesykdommen, og i dette nummeret av Bioingeniøren kan du lese om mulige årsaker, behandling og analysemetoder.

Matoverfølsomhet blir kalt den nye folkesykdommen.
Matoverfølsomhet blir kalt den nye folkesykdommen. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Tidligere trodde legene at psykosomatikk var tungt inne i bildet. Det tror de ikke lenger.

Vi har blant annet intervjuet lege og forsker Gülen Arslan Lied. Hun bekrefter at det er mange flere tilfeller enn for bare få år siden. De aller fleste som oppsøker lege har en såkalt «irritabel tarm», en tilstand som Lied og mange andre forsker på, men som ingen foreløpig har funnet årsaken til. Tidligere trodde legene at psykosomatikk var tungt inne i bildet. Det tror de ikke lenger. De fleste tilfeller av irritabel tarm har sannsynligvis fysiologiske årsaker.

Satser på laktosefritt

For andre med mageplager er årsaken mer konkret. Laktoseintoleranse, for eksempel, er en diagnose som er grei å stille – og grei å gjøre noe med. Man dropper rett og slett laktose og velger heller laktoseredusert eller laktosefri melk, fløte eller rømme. For Tine er disse nye produktene blitt en voksende nisje som det satses tungt på. Vi har besøkt et av Tines laboratorier og sjekket hvordan laboratoriehverdagen arter seg når prøvematerialet er drikkbart.

Vi kommer til å følge opp temaet matoverfølsomhet i neste nummer av Bioingeniøren, som kommer like før jul. Hvordan forbereder en familie med hyperallergiske barn seg til høytiden? Blir det jul uten mel, egg og nøtter?

 

Dette er en lederartikkel fra Bioingeniøren nr. 9, 2015. Du kan lese eller laste ned denne utgaven her (pdf).

Stikkord:

Laktoseintoleranse, Matoverfølsomhet