Fürst fyller 75 år
Full fart mot fremtiden

Nordens største privateide medisinske laboratorium jubilerer. Viljen til å tenke nytt og investere tungt vil være like viktig fremover som den har vært hittil.
Rett ved motorveien, et steinkast unna idrettsanlegget Furuset Forum og med Baitun Nasr-moskéen som nærmeste nabo, ligger Fürst Medisinsk Laboratorium. Til den lange, firkantede, legoklossaktige bygningen flyttet Fürst i 1981. Men bygget så ikke slik ut da. Siden den gang har det blitt påbygd, ombygd og utvidet for å kunne huse stadig flere ansatte, motta flere prøver, utføre flere analyser og ha plass til flere og større og mer avanserte maskiner.
Fürsts første 75 år er en historie om stadig vekst. I dag er Fürst Nordens største privateide medisinske laboratorium. Administrerende direktør Håvard Selby Ebbestad trekker frem vilje og evne til innovasjon og investering som viktige årsaker til hvorfor selskapet fremdeles lever i beste velgående.
– Vi var tidlig ute med å satse tungt på IT, og det har vi fortsatt med. Vi har også gjort store investeringer i automatiserte løsninger på laboratoriet, og alltid hatt sterkt fokus på kvalitetssikring og service, sier Ebbestad.

Tidlig ute
Direktøren har sine ord i behold. Laboratoriet har vært først ute på flere områder. Hos Fürst begynte dataalderen allerede i 1970. Da tok de i bruk IBMs System/3. Fem år senere, i 1975, installerte de sin første stormaskin, SMAC fra Technicon.
Spol fremover til 2015, og Fürst innvier det som da var den største automasjonsløsningen i Europa. Året etter var Europas lengste automasjonsbånd på plass: 122 meter lange FlexLab. I 2018 lanserte laboratoriet nyvinningen elektroniske prøvesvar for pasienter, www.furstpasient.no, som nå har over en million unike brukere.
Satser på KI
75-åringen hviler ikke. Til høsten skal en av verdens første automatiserte løsninger innen patologi være klar til bruk på Furuset. I tillegg er Fürst dypt inne i utvikling av kunstig intelligens. KI er allerede i bruk i deler av rutinen, for eksempel i vurdering av thalassemi- analyser.
Et annet satsingsområde er bruk av KI i histologi. Her trener ansatte ved Fürst en algoritme som markerer områder i snitt som patologen bør vie særlig oppmerksomhet.

– Vi har en stor, intern IT-avdeling som gjør at vi kan drive forskning og utvikling. Vi har nok en annen IT-støtte enn de fleste sykehuslaboratorier, påpeker bioingeniør og laboratorieleder Einar P. Svartsund.
Privateid laboratorium
Per i dag er Fürst det eneste privateide selskapet som tilbyr laboratorietjenester på det norske markedet. Slik ble det etter at Helse Sør-Øst i fjor tildelte hele rammeavtalen for polikliniske laboratorietjenester til Fürst. Avtalen gjelder for 2025 og 2026, med mulighet til å forlenge avtalen ett år av gangen i maks fem år. I 2025 er den økonomiske rammen på drøyt 100 millioner kroner. Dersom avtalen forlenges fullt ut, vil kontrakten være verdt totalt mellom 700 og 800 millioner kroner.
I forrige avtaleperiode delte Fürst og Unilabs Laboratoriemedisin oppdraget 60-40. Nå har Fürst fått hele kaken alene. For Unilabs var konsekvensen umiddelbar: Nedleggelse av laboratoriemedisin i Norge.
Konkurrerer med sykehusene
Administrerende direktør Ebbestad vil ikke være med på at Fürst er i en monopolist-posisjon. Han påpeker at Fürst i mange år har hatt over 90 prosent av markedet for private laboratorietjenester, mens Unilabs sto for 7 prosent.
– Sykehuslaboratoriene er og har alltid vært vår suverent største konkurrent. Ja, vi må vinne anbudet for å ha rett til å motta prøver og søke refusjon fra Helfo. Men det enkelte legekontor står fritt til å sende prøver der de vil. Da må vi kunne tilby best mulig svartid og service, slik at de velger oss fremfor det lokale sykehuset, fremholder Ebbestad.
Han minner om at sveitsiske Unilabs kan gjenoppstå i Norge.
– Om mellom to til syv år er det ny anbudsrunde, da kan Unilabs være tilbake, eller en annen aktør, sier direktøren.
Stor arbeidsplass
I jubileumsåret 2025 har Fürst 212 bioingeniører på lønningslisten. Som alle andre laboratorier merker Fürst at det er vanskeligere å få tak i folk.
– Foreløpig har vi vært heldige, men vi ser at arbeidsmarkedet strammer seg til. Særlig på vikariater kan vi ha få kvalifiserte søkere, sier laboratorieleder Svartsund.
Ifølge lablederen bruker ikke Fürst lønn som lokkemiddel.
– Vi skal ikke være lønnsledende. Bioingeniørene hos oss har samme vilkår som i spesialisthelsetjenesten, men de slipper nattevakter og har lite helgearbeid, påpeker Svartsund.
Kveldsskiftet på Fürst er ferdig klokken 22, og laboratoriet er stengt på søndager.

GENERASJONER: Nyansatt bioingeniør Ioanna Christou (til venstre) er i sin første arbeidsuke hos Fürst, mens fagbioingeniør Bente Hexeberg har førti års fartstid i bedriften.

PATOLOGI: Fürst kjøpte Laboratorium for patologi i 2012, og kunne dermed utvide analysetilbudet. I 2021 var Fürst det første laboratoriet i Norge som tok i bruk automatisk snitting. I dag tar snitteroboten unna rundt 70 prosent av de histologiske prøvene, men de resterende 30 prosent må håndteres manuelt. Det setter bioingeniør Ioanna Christou pris på. Hun synes det er meditativt med manuelle analyser, og liker fingerarbeidet. Det er en av årsakene til at hun vil jobbe innen patologi.
Effektiv drift
Administrerende direktør Ebbestad avviser at Fürst tapper offentlige sykehus for bioingeniørkompetanse.
– Tvert imot. Vi har undersøkelser som viser at vi utfører flere analyser per årsverk enn sykehuslaboratoriene. Uten oss ville behovet for bioingeniører vært enda større, mener han.
Direktøren understreker at for å vinne anbud, konkurrerer Fürst først og fremst på pris etter at alle kvalitetskrav er oppfylt.
– Vi må utføre flest mulig analyser med lavest mulig kostnad. For å få det til har vi investert tungt i automatiserte løsninger. Siden vi har så stort prøvevolum, høster vi stordriftsfordeler. Dermed kan vi drive mer kostnadseffektivt enn mange andre, mener han.
Tallene levner ingen tvil om at volumet er høyt. Prøvemottaket på Furuset mottar 20–25 000 prøverør daglig, og i 2024 behandlet laboratoriet 2,4 millioner rekvisisjoner. Fürst feirer 75 år i full vigør.


Det hele begynte med en krangel …
I 1950 arbeidet legen Valentin Fürst som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Der hadde han en årslønn på 5400 kroner, som var under gjennomsnittslønnen den gang. For å spe på inntekten hadde han ettermiddagsjobb som leder av laboratoriet ved Røde Kors klinikk, fra klokken 15 til 18.
Doktor Fürst mente bestemt at de trengte en skrivemaskin på Røde Kors-laboratoriet. Klinikklederen var uenig. I en opphetet krangel sa Fürst at han ville begynne for seg selv. Slik ble det.
Torsdag 4. mai 1950 åpnet Dr. V. Fürst Medisinske Laboratorium i tre små rom i andre etasje i St. Olavs gate i Oslo. Med seg hadde han sin kone Astri og laboratoriesykepleier Gudrun Forberg. Analysene de tilbød var i hovedsak målinger av blodsukker, urinsyre, kolesterol, kreatinin, fosfor og kalsium. I begynnelsen gjennomførte de to-tre kjemiske analyser per dag. I 1951 kjøpte Fürst en bil, og begynte å ta hjemmeprøver.
I 1957 sa Valentin Fürst opp jobben på universitetet og viet seg til laboratoriet på full tid. Da var de åtte ansatte. Ved 75-årsjubileet i 2025 har selskapet som doktor Fürst grunnla mer enn 420 ansatte.
(Kilde: Fürst - Analyse gjennom 75 år!)

75 år med Fürst
-
Dr. V. Fürst Medisinsk Laboratorium åpner i St. Olavs gate 21c i Oslo.
-
Ett år etter at IBM lanserte sin System/3, tar Fürst datamaskinen i bruk til pasientregister, fakturaer og legebrev.
-
Den første stormaskinen SMAC fra Technicon installeres.
-
Passerer 1 million analyser i året.
-
Laboratoriet flytter til Furuset.
-
Laboratoriet starter henteruter i Oslo.
-
Passerer 3 millioner analyser i året.
-
Starter allergitesting.
-
Begynner med HIV-analyser.
-
Lanserer Fürst forum, et elektronisk rekvireringssystem.
-
Passerer 10 millioner analyser årlig, fra én million pasienter.
-
Kjøper opp UniLabs norske avdeling for medisinsk biokjemi.
-
Kjøper Laboratorium for patologi. Får kreftprøver som ny, stor kategori på analysemenyen.
-
Godkjent for utdanning av LIS-leger i medisinsk biokjemi.
-
Feirer nytt tilbygg i fire etasjer som huser den største automasjonsløsningen i Norden/Europa.
-
Innvier Europas lengste automasjonsbånd, FlexLab på 122 meter.
-
Investeringsselskapet Ferd kjøper 40 prosent av aksjene i Fürst.
-
Lanserer www.furstpasient.no, hvor pasienter kan logge seg inn og se nye og historiske prøvesvar.
-
Kjøper laboratoriet PatoGen som overvåker fiskehelsen i oppdrett.
-
Feirer 75-årsjubileum.
Fürst i tall
Antall bioingeniører ansatt i Fürst per mai 2025: 212
Antall kunder: Fürst henter prøver på om lag 1000 legekontor hver dag. Tallet har vært stabilt i flere år.
Rekvisisjoner (mill.) 2000 - 2024
*pandemi
Antall årsverk i Fürst (uten PatoGen)
Omsetning, mill. kr. (uten PatoGen)
Omsetningstallene for 2024 er ennå ikke klare.