Vanlig julegodt er nei-mat for Melissa og Oliver

Julekalender fri for melkesjokolade. Barna har melkeallergi. Jul med matallergi
Aktuelt

Vanlig julegodt er nei-mat for Melissa og Oliver

Hos familien Kopstad er det ikke bare å kaste seg over julegodtet. Både storesøster og lillebror har matallergi.

– Desember måned er definitivt den mest slitsomme tiden for oss som har barn med matallergi. Da bor vi omtrent på kjøkkenet. For at barna skal kunne være med på alt som skjer, er vi nødt til å finne alternativer de kan spise uten å bli syke, forteller mamma Tina Kopstad.

Oliver på 2,5 år har allergi mot melk og gluten, mens snart 5 år gamle Melissa er allergisk mot nøtter og egg. Og disse matvarene er det ikke så lett å holde seg unna nå i førjulstiden. Pepperkaker, marsipan, sjokolade, risgrøt og gløgg med mandler – alt dette må ett eller begge av barna styre klar av for å ikke få allergiske reaksjoner.

I god tid før advent kjøper familien fra Hof i Vestfold inn rikelig med pepperkaker som er fri for gluten, egg og melk. Er det grøtfest i barnehagen, lager Tina egen grøt basert på kokosmelk, som Oliver kan spise. Alt må planlegges, det går ikke an å ta ting på sparket når man har barn med allergi.

Siden barna heller ikke er allergiske mot det samme, prøver foreldrene også så langt det er mulig å tilpasse maten slik at de begge får i seg mest mulig næringsstoffer.

– Jeg prøver å lage alternativer uten egg til Melissa, og alternativer uten melk og mel til Oliver. Hvis begge bare skulle spist mat uten egg, melk og mel, er jeg redd de ikke hadde fått i seg de næringsstoffene de trenger.

Allergisk reaksjon

Bare noen dager før vi var på besøk, hadde Melissa en allergisk reaksjon.

– Vi var på en avslutning der det ble servert gløgg. Melissa liker ikke gløgg, så det tenkte jeg ikke over. Men så var det også satt frem en skål med rosiner og mandler. Da hun tok en rosin, fulgte det samtidig med noe fra en mandel. Hun begynte å hovne opp i munnen med en gang, forteller moren.

 Andre reaksjoner er at hun får hvesende pust og utslett på kroppen.

Dersom Oliver får i seg noe som inneholder melk eller gluten, får han umiddelbart mageknip og noen ganger veldig løs mage, andre ganger forstoppelse. Etter sånne episoder sover hele familien dårlig noen netter.

Julefeiring og matallergi. Foto: Tore Fjeld
Melissa og Oliver kan trygt spise pepperkakene, selv om de er matallergikere. Mamma Tina har kjøpt en hel haug med pepperkaker som er fri for gluten, egg og melk.

– Vi gjør så godt vi kan for å unngå at barna får allergiske reaksjoner, men av og til skjer det likevel. Tidligere hadde vi en adrenalinpenn tilgjengelig hvis Melissa skulle bli dårlig, men nå blir ikke reaksjonene så sterke at hun har behov for det, sier Tina.

Skjulte allergener

Siden Melissa er blitt ganske stor, er hun selv klar over at hun ikke kan spise ting som inneholder egg eller nøtter. Hun vet at eggerøre ikke er noe for henne. Problemet er alle produktene der egg eller nøtter er skjult. For en femåring er det ikke noen selvfølge at en deilig sjokoladekake inneholder egg – for det finnes jo eggefri sjokoladekake også. Eller at marsipan er laget av mandler, som hun heller ikke tåler.

Smaksprøver i butikkene er også et problem. For hvordan forklare en gutt på to år at pepperkakene han spiser hjemme er trygge, mens de som ligger og frister på en skål i butikken kan være potensielt veldig farlige for ham?

– Det er gjerne alle de spesielle anledningene som er det vanskeligste. Vi ønsker jo ikke at barna skal føle seg annerledes, de skal få feire jul de som alle andre. Men når de er så små må vi hele tiden passe på at de ikke får i seg noe de ikke tåler, sier Tina.

Egen mat i bursdag

Det å passe på innebærer for eksempel at barna har med egen mat hvis de er bedt i bursdag. For når det er så små mengder det er snakk om før det kommer en reaksjon, synes moren det er vanskelig å stole på at andre lager maten fullstendig uten allergener. Dårlig merking av produkter er også et problem.

– Det står ofte merket med for eksempel «spor av nøtter», uten at dette er reelt. Hvis Melissa ikke kunne spist noe som inneholdt «spor av» nøtter eller egg, ville utvalget blitt veldig begrenset. Så det vi må gjøre er rett og slett å prøve oss frem og finne ut hvilke produkter som går bra, forteller tobarnsmoren, som til daglig jobber som sykepleier.

Hun har også opplevd at produsenter har endret oppskriften uten å opplyse spesielt om dette.

– For eksempel Møllerens sjokoladekake. Denne var tidligere uten egg, men så endret de oppskriften. Det synes jeg godt kunne vært merket bedre. Jeg er ellers veldig flink til å lese på pakningene, det må jeg bare gjøre for å være på den sikre siden, sier Tina.

Juledufter

Begge barna har astma, noe som gjør at de tradisjonelle juleduftene byr på problemer.

– Jeg tenker noen ganger, kan de ikke bare droppe den røkelsen? Hvis jeg kjenner den lukten, må vi bare gå, sier Tina.

Heldigvis har Melissa blitt mye bedre av matallergiene de siste par årene. Nå er det bare egg og nøtter hun ikke tåler, og foreldrene håper at hun vil vokse av seg eggeallergien etter hvert, slik mange gjør. 

- Når hun blir større vil det dessuten bli lettere å forklare hva hun kan spise og ikke spise, sier Tina Kopstad.

Stikkord:

Matallergi