Forskning – til fryd og frustrasjon

Har du tenkt på at det du hver dag gjør i jobben som bioingeniør er basert på forskning? Illustrasjon: iStockphoto

Fra redaksjonen

Forskning – til fryd og frustrasjon

Naturvitenskapen er som et gigantisk byggeprosjekt, hvor kunnskapen er i stadig utvikling. Har du tenkt på at det du hver dag gjør i jobben som bioingeniør er basert på forskning?

Publisert

Endret

Noen har tidligere funnet ut at analysene du utfører kan gi en indikasjon på om en person er frisk eller syk. Noen har identifisert biomarkører for spesifikke tilstander. Og noen har funnet opp metoder for hvordan de forskjellige analyttene kan måles. Teknologien vi bruker på laben blir stadig mer avansert og raffinert. Det ligger mye forskning bak alt dette! Hvem synes DU skal forske på faget vårt?

Bioingeniøren - ti år som vitenskapelig tidsskrift

Juniutgaven av Bioingeniøren har forskning som tema, og det skjer nøyaktig ti år etter at Bioingeniøren ble godkjent som vitenskapelig tidsskrift. I løpet av disse årene har vi publisert 49 vitenskapelige artikler fordelt på 34 originalartikler og 15 oversiktsartikler. De fleste har bioingeniører på forfatterlisten.

Men vi ønsker enda flere artikler skrevet av bioingeniører. For når en forskningsstudie presenterer laboratorieresultater, så SKAL bioingeniører være blant forfatterne. Det er vår klare mening.

Vi gir deg "oppskriften" på å skrive vitenskapelig

Mange bioingeniører jobber allerede med forskning og utvikling, men vi vil inspirere enda flere. Vi har et håp om at dette nummeret av Bioingeniøren kan vekke nysgjerrigheten og få noen til å undersøke det de går og lurer på. Har du kanskje allerede noen resultater fra et prosjekt som kan publiseres? Synes du det er vanskelig å komme i gang med skrivingen? Vi hjelper deg på vei! Vi har laget «oppskriften» på hvordan du skriver en vitenskapelig artikkel.

Det du lurer på om forskning - men ikke tør å spørre om

Eller er du kanskje en av dem som blar raskt forbi de «tunge» fagartiklene i Bioingeniøren? Som synes at det er mye skrift, vanskelige ord og få bilder? I denne artikkelen får du en «Forskningens ABC», vi har definert noen sentrale begreper og beskrevet gangen i et forskningsprosjekt. Den kan du ta fram neste gang du havner på de vitenskapelige sidene, og har lyst til å bla forbi. Prøv! Selv om det ikke er ditt fagområde, er det et poeng å orientere seg i hva andre med samme grunnutdanning har forsket på. Man MÅ ikke lese alle artikler fra A til Å. Les sammendraget, skum gjennom metoden, studer figurene og les konklusjonen. Da lærer du garantert noe nytt. Og er det noe du lurer på eller er uenig i – send en mail til forfatteren eller til oss i redaksjonen. Vi vil ha debatt!

Ledere må prioritere forskning

Det er et lederansvar å legge til rette for forskning. Det kan du lese om her. Og vi kunne ikke vært mer enig! Så her er en appell til alle ledere; legg til rette for at det blir tid til forskning, utvikling og skriving! Støtt medarbeiderne dine og bli med på feiringen når artikkelen kommer på trykk.

Forskning blir målt og veid, blant annet i form av publiseringspoeng. Det gir prestisje, ikke bare for forfatteren selv, men for hele miljøet som forskningen er sprunget ut ifra. I jaget etter å publisere faller enkelte for fristelsen til å ta snarveier. Det kan være snakk om alvorlig forskningsjuks eller mindre forseelser. Hva er juks og hva er «bare» snusk og sjusk? Her får du vite mer om forskjellen.

Forskning er utrolig interessent og spennende, selv om det tidvis er både frustrerende og slitsomt. Kanskje akkurat du kan bidra med en liten byggekloss i naturvitenskapens store byggeprosjekt?

Stikkord:

Forskning, Publisering, Tidsskriftet Bioingeniøren