BFI om koronatestingen: Analysekapasiteten kan bryte sammen

Illustrasjon: iStock

Aktuelt

BFI om koronatestingen: Analysekapasiteten kan bryte sammen

I en kronikk i Aftenposten advarer BFI om at ytterligere økning av prøveantallet er urealistisk og at innføring av spyttprøver vil gjøre situasjonen verre for laboratoriene.

Publisert

Endret

Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet var 728 124 personer testet for SARS-CoV-2 per 30. august. Det er 13,6 prosent av Norges befolkning. Mengden analyser har eksplodert de siste ukene. I uke 35 ble 84 554 personer testet. Andelen positive var 0,44 prosent.

De siste par ukene har det kommet advarsler fra laboratoriehold om at prøvemengden nå kan sprenge kapasiteten - lenge før influensasesongen kommer med enda flere prøver - og at testregimet må revurderes.

I kronikken "Testkapasiteten kan bryte sammen. Spyttprøver løser ikke utfordringene." i Aftenposten tar BFI opp denne problemstillingen. Avisa har også redaksjonell dekning av saken i artikkelen "Norge tester seg som aldri før i jakten på viruset. Nå advarer fagfolk om sprengt kapasitet."

NRK har i løpet av helga også satt fokus på kapasitetsproblemene: "Analyserer hundrevis av koronatester hver dag – mener for mange blir testet"

Les også:

Advarer mot spyttprøver – og overbelastede laboratorier

Klar melding fra laboratoriene: På høy tid at bioingeniørenes innsats blir sett og belønnet

- Laboratoriene har gjort en heftig innsats – men smitteberedskapen kan bli bedre

Koronaevalueringen blir mangelfull uten et bioingeniørperspektiv

Stikkord:

COVID-19, SARS-CoV-2