Sykepleierne stikker, bioingeniørflukt neste?

Streikende demonstrerer i sentrum av Reykjavik, 5, juni i år. Arkivfoto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Streikende demonstrerer i sentrum av Reykjavik, 5, juni i år. Arkivfoto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Aktuelt

Sykepleierne stikker, bioingeniørflukt neste?

Ti ukers streik endte med tvungen lønnsnemnd for islandske bioingeniører og sykepleiere. Nå er nemndas avgjørelse klar. Bioingeniørleder Gyða Hrönn Einarsdóttir tror ikke tilleggene er store nok til å hindre at Island tappes for helsepersonell. 

Publisert

Endret

Flere enn fem ganger så mange islandske helsearbeidere har fått norsk autorisasjon etter at finanskrisen rammet Island, enn i perioden forut for krakket.

I 2008 gikk den islandske økonomien utfor stupet. Fra 2009 av, og frem til utgangen av juli 2015, har 922 islendinger fått norsk autorisasjon som helsepersonell. 540 er sykepleiere og 150 er leger. Fem er bioingeniører.

Protesterer med masseoppsigelser

Tallene står i sterk kontrast til perioden 2002 – 2008. I den perioden fikk 174 norsk autorisasjon. Blant dem var 68 leger, 38 sykepleiere og to bioingeniører.

Flere hundre islandske sykepleiere sa opp jobben i protest etter at regjeringen stanset streiken deres i midten av juni. Ifølge tidsskriftet Sykepleien håper flere av dem på å få jobb i Norge.

Bioingeniøren skrev tidligere i august at også 24 bioingeniører har sagt opp i protest ved Islands «rikshospital» – Landspitali i Reykjavik.

Helsearbeiderne som har sagt opp, slutter etter planen 1. oktober.

Gyða Hrönn Einarsdóttir leder den islandske bioingeniørorganisasjonen - Félag lífeindafræðinga. Hun mener regjeringen gjør for lite for å beholde helsepersonell i det islandske jobbmarkedet. Når mange drar til utlandet for å jobbe, skaper det problemer for helsevesenet på Island.

Sju prosent i år, fem neste år

Lønnsnemnda har bestemt at bioingeniørene får drøyt sju prosent mer fra mars i år, ytterligere fem prosent lønnsøkning neste år og et mindre, enkeltstående beløp utbetalt i 2017.

Einarsdóttir mener det er positivt at lønnsnemnda har fastsatt bedre vilkår enn staten tilbød i forhandlingene. Samtidig er resultatet fra nemdbehandlingen dårligere enn kravet til de streikende.

– I likhet med legene og lærerne, ville vi ha ti prosent i året i tre år. Det er skuffende å ikke oppnå det, etter å ha streiket i 10 uker, skriver Einarsdóttir i en sms til Bioingeniøren.

PS!

Etter at den islandske regjeringen stoppet streiken gikk Bandalag háskólamanna (sammenslutningen for universitets- og høgskoleutdannede) til sak mot den islandske staten. Nå har Islands høyesterett avgitt kjennelse til fordel for staten. Domstolen mener regjeringen hadde rett til å avslutte streiken med tvang.

Les mer:

Stengt på laben og fullt i fryseren

Bioingeniøren mener: Helsepersonell har rett til å stå på krava!

Stikkord:

Arbeidsliv, Island, Lønn