Gratulerer med 30-årsdagen!

Noklus på besøk i primærhelsetjenesten. Samtalene med deltakerne er viktige. Her diskuterer Elisabeth Josefsen og Anne-Lise Ramsvig (fra Noklus) kontrollresultater og prosedyrer. Foto: Grete Hansen

Fra redaksjonen

Gratulerer med 30-årsdagen!

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør

(Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for tidsskriftet Bioingeniørens mening om et aktuelt tema.)

NORSK KVALITETSFORBEDRING av laboratorieundersøkelser (Noklus) fyller 30 år i år. Det hele startet med en innsats for å heve kvaliteten på legekontorenes analyser. Tre tiår senere er Noklus til stede hele veien fra spesialisthelsetjenesten til sykehjem og hjemmetjenesten ute i kommunene.

VI HAR VÆRT MED en av de mest erfarne laboratoriekonsulentene (bioingeniørene) i Noklus ut på veien. For det er en vanlig og viktig del av jobben – å kjøre mil etter mil mellom by og bygd for å besøke sykehjem og legekontorer. Noklus-konsulentene er de gode hjelperne til alle som sitter med laboratorieansvar rundt om i helse- og omsorgstjenesten i landet. I reportasjen i denne utgaven kommer det tydelig frem hvor viktig arbeidet deres er.

NETTOPP DERFOR er det så underlig at støtten til å fullføre hjemmetjenestenes inkludering i Noklus ble kuttet i statsbudsjettet, før prosjektet var ferdig. 7,8 millioner kroner i året kostet det, ingen stor sum i statsbudsjettsammenheng. Solberg-regjeringen foreslo kuttet, Støre-regjeringen videreførte det. Man må spørre seg om politikerne egentlig var klar over hva de fjernet? Viktigheten av laboratoriekvalitet er kanskje ikke det aller enkleste å forstå for dem som ikke kjenner faget. Er det ikke bare å ta en prøve og få ut et svar, da?

NÅR NOEN FYLLER ÅR er det på sin plass med en gave. En passende bursdagsgave til Noklus ville vært å gjeninnføre støtten, slik at hjemmetjenesteprosjektet kan fullføres som planlagt.

Stikkord:

Noklus, Primærhelsetjenesten