Ny forskning om bakteriers rolle i kreftutvikling

Forskning på bakteriers rolle i kreftutvikling, blant annet bakterier i tarmsystemet, gir resultater som kan gi nye behandlingsmetoder. Illustrasjon: iStock

Aktuelt

Ny forskning om bakteriers rolle i kreftutvikling

Publisert

Endret

Flere studier viser at bakterier kan spille en større rolle når mennesker får kreft enn man hittil har trodd. Forskere ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har i likhet med flere andre forskergrupper fått oppsiktsvekkende resultater.

Nettstedet forskning.no skrev nylig om temaet i artikkelen "Bakterier i svulster gjør at forskere må tenke nytt om kreft".

Se også denne artikkelen i Bioingeniøren fra mars i år:

Bakterier i tarmen som mulige biomarkører for deteksjon av kolorektal kreft.

Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Science ble det funnet flest forskjellige bakterier i brystkreftsvulster. Det viser seg også at bakteriene befinner seg inne i kreftcellene.

Mens man før trodde at det var bakterier i en svulst fordi de trivdes der, spør man seg nå om bakteriene er noe av årsaken til kreften og kan drive kreftutviklingen.

En av bakteriene det var mye av i celler fra bryskreft, var Fusobacterium nucleatum. Dette er samme bakterie som forårsaker tannkjøttbetennelse.

Ifølge forskning.no var det et interessant funn for Vahid Bemanian, forsker ved Akershus universitetssykehus. Han og kollegene har nemlig funnet høye nivåer av F. nucleatum i fecesprøver fra pasienter med kolorektal kreft.

Hvis det kan etableres en klar sammenheng mellom F. nucleatum og kreft, kan man bruke fecesprøver hvor man leter etter bakterien som screeningmetode mot tarmkreft. Det kan føre til at flere tilfeller oppdages og at bruken av koloskopi blir mer målrettet.

Forskningen på kreft og bakterier kan også bidra til mer effektiv kreftbehandling, og andre behandlingstyper enn de som brukes i dag. Kanskje bør behandlingen rettes mot bakteriene i svulsten, og ikke bare mot kreftcellene?

Stikkord:

Kreft