Mahad Mahamud tapte rettssaken mot staten

Mette Sannes har vært Mahad Mahamuds nærmeste leder på infeksjonsmedisinsk laboratorium på Ullevål. I likhet med Mahamud er hun overrasket over dommen. Arkivfoto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Aktuelt

Mahad Mahamud tapte rettssaken mot staten

Nå vil bioingeniøren anke dommen.

Publisert

Endret

Mandag formiddag falt dommen i Oslo tingrett: "Det er påvist klar sannsynlighetsovervekt for at Mahad har forklart seg uriktig om sin identitet og nasjonalitet."

Les mer om innholdet i dommen hos VG

Dermed har staten fått medhold i vedtaket om å ta fra Mahamud hans norske statsborgerskap.

Mener dommen er urettferdig

Til Bioingeniøren sier Mahamud at han hadde forventet et annet resultat, og at dommen føles urettferdig. Han er forteller at han kommer til å anke.

Mahamud kom til Norge som asylsøker for snart 17 år siden. Han fortalte at han var 14 år gammel og kom fra Somalia. Han fikk oppholdstillatelse. Etter hvert ble han norsk statsborger, tok bioingeniørutdannelse og fikk jobb på infeksjonsmedisinsk laboratorium på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Men etter å ha mottatt et tips, begynte utlendingsmyndighetene å gjøre undersøkelser i den gamle saken. Utlendingsdirektoratet konkluderte med at det ikke er sant at Mahamud er fra det krigsherjede Somalia, men fra nabolandet Djibouti.

Statsløs

Mahamuds forsøk på å bevise at han kommer fra Somalia har, i hvert fall i denne rettsinstansen, ikke ført frem. Dermed står han uten norsk statsborgerskap og med et vedtak om varig utvisning fra Norge hengende over seg. Arbeidstillatelsen røk sammen med statsborgerskapet - 20. januar i år hadde han sin siste dag på laben på Ullevål.

- Nå er jeg i limbo - statsløs. Jeg har ingen rettigheter, sier Mahamud.

Han oppfordrer norske myndigheter til å enten sende ham ut av landet - til Somalia, eller la ham få midlertidig arbeidstillatelse - slik at han kan forsørge seg selv frem til ankesaken skal opp for retten.

- I sjokk

Mette Sannes er leder for spesiallaboratoriet hvor Mahamud jobbet. Hun har støttet ham og gitt ham de beste skussmål som arbeidstaker.

- Vi er litt i sjokk her i dag. Jeg hadde håpet han skulle vinne. Nå får vi bare støtte ham videre så godt vi kan, sier hun til Bioingeniøren.

Mer om bakgrunnen for Mahad-saken:

Skal kjempe i retten for statsborgerskap og bioingeniørjobb