Åpner for homofile blodgivere

Blodgivning

Menn som har sex med menn skal ikke lenger utelukkes permanent fra blodgivning. Illustrasjonsfoto: Annette Larsen

Aktuelt

Åpner for homofile blodgivere

Menn som har sex med menn skal ikke lenger være permanent utelukket fra å gi blod.

Publisert

Endret

Ifølge NRK skal homofile snart få lov til å gi blod. Helsedirektoratet bekrefter endringen i blodgiverreglene.

Det norske regelverket skal endres slik at det blir tillatt å gi blod når det har gått minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt med en annen mann.

Menn som har sex med menn ble permanent utelukket fra blodgivning da hiv-epidemien kom på 1980-tallet. Årsaken er at homofile som gruppe har forhøyet risiko for hivsmitte.

Fra 2010 har imidlertid flere vestlige land gått bort fra permanent utelukkelse, og tillatt blodgivning 12 måneder etter siste seksuelle kontakt. Overgangen fra permanent utelukkelse til 12 måneders karantene har ikke ført til mer hiv-smitte ved blodoverføring, opplyser Helsedirektoratet.

Fortsatt strengt

Selv om de nye reglene innebærer en oppmykning, blir det fortsatt en mye strengere praksis for menn som har sex med menn enn for mange andre aspirerende blodgivere. Helsedirektoratet forsvarer det med at også andre grupper som har forhøyet risiko for smitte har tilsvarende eller strengere utestengelsesregler.

- Sikkerhet ved blodoverføring er viktig. Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges. Så kan det være at vi på et tidspunkt får bedre tester som gjør det mulig å ytterligere utvide adgangen til å gi blod, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen, ifølge direktoratets nettsider.

Kvalitetsrådet anbefalte endring

Om menn som har sex med menn skal kunne gi blod, har vært et diskusjonstema i flere år. Men i november 2015 anbefalte Transfusjonstjenestens kvalitetsråd at kriteriene vurderes endret fra permanent til midlertidig utelukkelse.

Overlege Tor Hervig fra kvalitetsrådet sier til NRK at menn som har sex med menn har en reell økt smitterisiko, men at en "sølibatperiode" på 12 måneder gjør blodgivning trygt. 

Pasientens sikkerhet kommer først, men det er også viktig å hindre diskriminering og skaffe nok blodgivere. Norge har et lavt antall blodgivere, sammenlignet med de fleste andre europeiske land.

Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, sier til NRK at den kommende regelendringen for menn som har sex med menn er et skritt i riktig retning.

Implementering av regelverket vil skje etter drøfting med blodgivertjenesten, opplyser Helsedirektoratet.

Les også:

Årsaker til at blodgivere ikke møter opp til avtalt tid (originalartikkel)

Stikkord:

Blodgivere, Blodgivning