Framtida kommer – hvem skal vi stole på?

Kunstig intelligens gir nye muligheter, men kan også være en trussel. Illustrasjon: iStockphoto

Fra redaksjonen

Framtida kommer – hvem skal vi stole på?

Publisert

Endret

JEG HAR VÆRT på vitenskapsfestival i Trondheim – The Big Challenge! Med spenstig tittel og stort program – og med internasjonale kapasiteter som Stephen Fry, Edward Snowden (på telefon fra Moskva), Ben Goldacre og Donna Zuckerberg (søsteren til den mer kjente Mark med samme etternavn), var det med skyhøye forventninger jeg inntok Trondheims storstue Olavshallen. Hva fikk jeg med meg? Jo, mye om framtida. Og om å være våken. Hvordan vil verden se ut med global oppvarming, kunstig intelligens, kunstig science, roboter og kyborger? Kampen om sannheten kommer også til å prege årene framover. Hva skal vi stole på? Hvem skal vi stole på?

VELDIG MYE SKREMMENDE kan skje om vi ikke tenker oss om. «Om vi går i søvne, kan vi dø», sa Stephen Fry i samtale med Thomas Seltzer. Han pekte på at vi kanskje kun er tyve år unna kunstig liv, og at vi muligens skaper monstre som ser på oss mennesker som skadedyr. Vi gikk i søvne inn i internettalderen, det kan vi ikke gjøre nå, sa han.

EN FORELESER SOM UTMERKET SEG var Ben Goldacre, legen og forfatteren av boka «Bad Science». Han er truet, saksøkt og latterliggjort fordi han avslører forskningsjuks. Som for eksempel vaksinemotstandere som baserer sine synspunkter på juks og oppspinn. Eller de som bevisst utelater resultater i en forskningsrapport. Dette er skummelt. Om jeg kaster krone og mynt hundre ganger og fjerner halvparten av resultatene, kan jeg få deg til å tro at jeg har en mynt med to kroner. Når dette skjer i medisinsk forskning - at forskningsdata håndplukkes for et bestemt formål - er vi på ville veier.

MER HVERDAGSLIG SAGT; skal du sammenlikne to metoder og kun formidler de dataene som gir fordeler for den ene metoden, er ikke det greit. Eller; hvis bare noen få forskningsmiljøer publiserer, mens andre lar være, er heller ikke det greit.

Framtida kommer, og den kan bli både lys og spennende. Men vi må være våkne.