Det finnes en dag for alt – GRATULERER!

Fra feiringen av bioingeniørdagen på Haraldsplass diakonale sykehus i 2018.

Fra redaksjonen

Det finnes en dag for alt – GRATULERER!

At det finnes en dag i året der bioingeniørene fargelegger arbeidsplassen er trolig gull verdt.

Publisert

Endret

15. APRIL - ALTSÅ OM FÅ DAGER - er det den internasjonale bioingeniørdagen. Den skal forhåpentligvis feires på et sykehus, en utdanning – eller kanskje et legekontor - nær deg.

TROLIG ER SAMME DATO merkedag for noe helt annet også, for det finnes et vell av «dager». Noen har et hyggelig (og kanskje litt komisk) preg, som fårikålens dag i slutten av september, kanelbollens dag 4. oktober og verdens kyssedag 6. juli. Man kan saktens trekke på smilebåndet og tenke «alle disse dagene … hva er nå vitsen?»

MEN FOR VERDENS BIOINGENIØRER er det faktisk en vits! Jeg tør påstå at over 20 års markering av bioingeniørdagen har gjort både yrkesgruppa og bioingeniørenes arbeidsoppgaver mer kjent.

HVERT ÅR FÅR REDAKSJONEN i Bioingeniøren rapporter og bilder om møter og stands med ballonger, plakater, blomster og kaker. Noen lar publikum se spennende saker i mikroskopet – andre tilbyr blodtyping der og da. Sannsynligvis har mang en pasient eller pårørende forlatt bioingeniørstanden i sykehusets foaje med ny kunnskap både om faget – og om en yrkesgruppe de ikke visste så mye om fra før.

SÅ ER DET SELVSAGT sånn at hver eneste dag bør være en dag for synliggjøring – og at hvert eneste sykehus bør ha en strategi for å løfte alle yrkesgrupper fram i lyset. Men stand og kake kan uansett ikke være feil – at bioingeniørene fargelegger arbeidsplassen denne ene dagen er trolig gull verdt for synliggjøringen.

I ÅR OG NESTE ÅR er ikke-smittsomme sykdommer tema. Sykdommene som listes opp av IFBLS er kreft, hjerte/kar, diabetes og kroniske lungesykdommer (f.eks. KOLS). Hele 71 prosent av alle dødsfall globalt skyldes disse sykdommene, mange av dem tidlige dødsfall som kunne vært unngått. At bioingeniører er helt sentrale i diagnostiseringen er det ingen tvil om.

SÅ GRATULERER MED DAGEN! Feir! Forklar! Vis dere fram!

Les også 

Världen behöver "bioingeniører"

Rehabilitering på inn- og utpust

Stikkord:

Bioingeniørdagen, International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS), Kommunikasjon