Fordeler og farer ved å analysere egne prøver på laboratoriet

Hvis dette hadde vært en blodprøve av deg selv - analysert av deg selv - burde du tenkt deg om. Er det egentlig så lurt å ta prøver av seg selv, familie og venner? Foto: Annette Larsen

Etikk

Fordeler og farer ved å analysere egne prøver på laboratoriet

Det å jobbe i helsetjenesten gir noen goder. Butikkmedarbeidere kan få prosenter ved kjøp i egen butikk; våre goder kommer i form av muligheten til å analysere blodprøver av oss selv.

Publisert

Endret

La oss kalle det en av jobbens «frynsegoder». Jeg har selv gjort det flere ganger. Men hva skjer den dagen jeg finner noe i prøven av meg selv som jeg ikke hadde forventet? Er det fortsatt et gode?

De fleste maskiner som analyserer blodprøver kan gjøre dette offline, og da kan du kjøre egne prøver. Det virker greit hvis du føler deg litt pjusk at du kan sjekke CRP og hvite og se om det er verdt å gå til lege for å få antibiotika. Er du blodgiver kan du måle blodprosenten på jobb, så slipper du en bomtur til blodbanken om den skulle være for lav. Du slipper turen innom legekontoret, ventetiden på analysesvarene og fravær på jobb. Det kan virke som om det nesten bare er fordeler.

Ikke bare fordeler

Men, tenk deg dagen du tar en prøve for å sjekke CRP, så «slenger» du på en ASAT, ALAT bare for å se, og Fritt T3 og Fritt T4, eller hva med en hCG? Så kommer resultatet og noen av disse er forhøyet. Det var ikke ventet. Hva er reaksjonen din da? Det er ikke noe du klarer å planlegge på forhånd. Tankene begynner å spinne, hva skal du gjøre med dette resultatet? Trengte du egentlig å vite dette? Hva om du ikke hadde tatt denne prøven nå, hadde du noen gang funnet ut av det? Hva om du på jobb skulle finne ut at du er gravid uten å egentlig ville være det. Hva skjer med følelsene og reaksjonene dine da? På et eller annet tidspunkt innser du at det er på tide å gå til legen med resultatene for å høre hva de egentlig betyr, få veiledning og hjelp.

Har det noen gang slått deg at du kan få svar du ikke hadde forventet ...?

Enda verre er det å skulle hjelpe en kollega eller en venn på jobb med analyseringen hvis noe uventet dukker opp. Hva om du måler hvite celler og får med differensialtelling, og cellebildet ikke er fint? Dette er skummelt nok om det skulle være deg selv, men hva om det er en kollega som spent venter på svaret? Hun eller han har kanskje bare tatt prøven sammen med en CRP fordi vedkommende har hanglet litt den siste tiden. Så hva gjør du hvis cellebildet er stygt? Vanligvis ville du laget et blodutstryk for å sjekke hva som egentlig foregår, men hvordan videreformidler du det til kollegaen din som står der og venter?

Har det noen gang slått deg at du kan få svar du ikke hadde forventet på prøvene du tar på seg selv og kollegaer?

Dårlig ressursutnyttelse

Eksisterende lover og forskrifter sier lite om dette, men bioingeniørenes egne yrkesetiske retningslinjer, paragraf 9.2, sier: «Bioingeniører arbeider for god ressursutnyttelse i laboratoriene og helsetjenesten for øvrig». Er analyser utenom det som er rekvirert, god ressursutnyttelse?
Et annet poeng er at analyser som ikke er rekvirert av lege blir ikke journalført. Viktig historikk kan gå tapt.

Som sagt, jeg analyserer prøver av meg selv. Jeg vet at andre gjør det, men av og til er det kanskje viktig å stoppe opp og tenke over hva vi holder på med. Dette er en praksis som kan gi meg eller deg eller en kollega en helt annen hverdag.

Så kanskje det er bedre å ta en tur til legen neste gang du ikke føler deg helt bra.

Stikkord:

Blodprøvetaking, Etikk, Yrkesetikk, Yrkesetisk råd