Ungdomstid og holdninger

Foto: NTB/Scanpix

Etikk

Ungdomstid og holdninger

De unge skal løsrives, men samtidig oppdras. De skal teste grenser, men samtidig bevare sine egne.

Publisert

Endret

Det begynner å bli en stund siden jeg selv var russ, faktisk 23 år siden. En fin og artig tid, hvor vi unnet oss litt galskap og moro. Russetiden ble også viet til studier og lesing, med tanke på eksamen som nærmet seg.

Mye er likt det de unge anno 2016 opplever. Like sikkert som at hestehoven spretter ut og hvitveisen blomstrer, så slår også ungdommen seg ut i all sin prakt i hele landet.

Knutereglene – da og nå

Denne livsglade og udødelige gjengen tar seg den frihet å modifisere Norges lover i noen uker, for å gjennomføre drøssevis av knuteregler. I mine «gamle dager», var det å overnatte i rundkjøringa noe av det villeste vi kunne gjøre. I dag bør du helst ha sex med syv forskjellige på en uke eller delta i en trekant, for å få en såkalt «Perfect Week». Det finnes heldigvis også fornuftige regler som oppmuntrer ungdommene til å teste seg for kjønnssykdommer i russetiden.

Budsjettet vi hadde var temmelig stusselig sammenlignet med enkelte av dagens prosjekter med flere typer russedresser og påkostede, flotte busser. Enkelte foretrekker også hotellrom fremfor telt eller buss på festivaler. Og kanskje er man tilfeldigvis så «uheldig» at man raserer rommet. Unnskyldningen er jo at man er russ.

Forkvaklet kjønnsrollemønster

Men at du må ha din egen russesang, som helst skal inneholde så mange forskjellige synonymer på kjønnsorganer eller seksuell aktivitet som overhode mulig, den så jeg ikke komme.

Jeg er ikke så innmari prippen, men jeg reagerer på disse sangene. De gjør mennesket til et objekt, en «ting» andre kan utnytte, enten det er snakk om en gutt eller jente Det er spesielt jentene som får gjennomgå, og mange av jentene er med på det og synger av full hals. De stiller seg selv til disposisjon og fremstilles som horer i en slags positiv betydning.

Tekstene er ment humoristiske, men de er fornedrende. De inneholder et kjønnsrollemønster vi burde vært ferdig med for lengst. Et kjønnsrollemønster vi kritiserer andre kulturer for. Det holder ikke å si i en voldtektssak at: «Jeg bare knulla deg for lættis» (sitat fra en russesang).

Tekstene inneholder et kjønnsrollemønster vi burde vært ferdig med for lengst.

For mange piller

Dagens unge lever i en hverdag hvor det stilles krav på alle kanter. De skal være vellykka på de fleste områder. Ha gode karakterer, være gode i sport, være kule i vennegjengen og fremstå som perfekte på sosiale medier. Samtidig er de «prektigere» enn noen gang. De røyker og drikker mindre. Likevel, det krever sitt for å henge med på rotteracet, så flere tyr til smertestillende midler.

Forskning som er gjort på unges bruk av reseptfrie smertestillende medisiner, viser at mange bruker slike daglig. De tar det i forkant av prøver, før trening og for å slappe av. Bruken gir grunn til bekymring, og for å få bukt med problemet, ønsker noen salget av slike medikamenter bort fra dagligvareforretningene. Ungdommene selv oppgir at de er opplært hjemmefra, spesielt av sine mødre, til å «ta en pille mot alt som er ille».

Grenser

De unge har behov for veiledning av tydelige voksne, enten det dreier seg om russetid eller medisinbruk. De skal løsrives, men samtidig oppdras. De skal teste grenser, men bevare sine egne. Vi som er voksne må oppfordre dem til å se på andre mennesker på en verdig måte, hjelpe dem til å se konsekvenser av enkelte handlinger - og vise dem viktigheten av å ta være på egen helse. Forklare at hvile og små pauser i hverdagen er å foretrekke fremfor tabletter (bare for å holde det gående). Vi kan dessuten holde igjen den økonomiske støtten hvis vi vet at pengene blant annet skal gå til sanger som trakasserer og nedverdiger seksuelt.

De unge skal nyte livet og leve det, gå på trynet og reise seg opp igjen, skaffe seg erfaringer og bli klokere. Våren og sommeren kommer med nytt liv og nye muligheter. Det er aldri for sent å være gode medmennesker og etablere enda bedre holdninger og menneskesyn.

Stikkord:

Etikk, Ungdom