Bioingeniør – fordi superhelt ikke er en jobbtittel

Super-bioingeniør

Illustrasjon: Sven Tveit

Fagstyret mener

Bioingeniør – fordi superhelt ikke er en jobbtittel

Publisert

Endret

Denne teksten hadde komiteen for fjorårets høstkonferanse i mikrobiologi på komiteskjortene sine. I refleksfarger. For å være ekstra synlig i et ellers litt for usynlig yrke. Vi har all grunn til å være stolte av oss sjøl. Vi blir stilt mange krav, og vi oppfyller dem. Det starter når vi blir uteksaminert og får tildelt autorisasjon. Deretter blir det krav fra arbeidsgiver og arbeidsplass, krav fra kolleger og krav fra lover og forskrifter. Krav vi oppfyller på best mulig måte.

Astrid Bell
Bioingeniør - vær stolt av deg selv! Det er skikkelig kult å være sykehusets pålitelige kontrollfreak, mener Astrid Bell.

Bioingeniør – fordi kontrollfreak ikke er en jobbtittel

Kontrollkurve, kalibrator, vedlikehold, prosedyre, sjekkliste, ekstern kvalitetskontroll, internrevisjon og så videre. Lista er lang, men ikke uten grunn. Det er viktig å ha kontroll på at opplæring foregår slik det er ment at den skal foregå. Det er viktig å følge med og kunne instrumentene, rutinene, prosedyrene for å oppdage avvik og unngå å gjøre avvik. Det er vår plikt å være våken og kritisk. Å ha kontroller for å ha kontroller har ingen hensikt. Det må være et mål og en mening bak. Jeg har ei venninne som jobber med logistikksystemene til lageret på sjukehuset. Hun sendte meg en melding etter et møte om implementeringen av et nytt system:

«Systemet går bra å innføre på lab. De er bioingeniører. De har alltid kontroll.»

Å gjøre andre glad fordi en har kontroll er en temmelig god følelse.

Bioingeniør – fordi flisespikker ikke er en jobbtittel

Noen mener vel at vi henger oss opp i mye uvesentlig, men ved å være nøye og gjennomtenkt gjør vi det riktig og kvalitetssikkert. Systematisk kvalitetsarbeid gir gevinster: Hvert foretak, hvert sjukehus, hvert laboratorium har sine rutiner rundt kvalitetsarbeid. Eksternt tilsyn kan føre til høy puls i forkant og mens det foregår, men vi gjør jo det vi mener er best. Er ikke det tilfellet, ønsker vi kvalitetsforbedringen som tilsynet anbefaler, velkommen.

Bioingeniør – fordi Skybert ikke er en jobbtittel

Ja, mye av det vi gjør er usynlig for omverdenen. Alle kan ikke stå i rampelyset eller være midtpunktet, og å jobbe i kulissene krever sitt. Man må være ryddig, effektiv og løsningsorientert hvis maskineriet man er en del av, skal gå som smurt. Gjør du ikke det du skal, slik du skal, skaper det ringvirkninger på laboratoriet, sjukehuset og foretaket. Selv en liten stein gir bølger i vannet.

Super-bioingeniør
Mandag morgen! På tide å finne frem sin indre superhelt. Illustrasjon Sven Tveit.

Bioingeniør – fordi labrotte ikke er en jobbtittel

Nei, heldigvis! Om du leser labrotte og tenker nerd, så er vi kanskje litt nerdete og spesielle. Vi ler av ting andre synes er ekkelt, vi er opphengt i detaljer. Om du leser labrotte og tenker forsøk, så er det også vårt ansvar. Evig kvalitetsforbedring, nye analyser og metoder. Kan vi gjøre dette smartere, mer effektivt? Vi har innholdsrike arbeidshverdager.

Bioingeniør – fordi awesome ikke er en jobbtittel

For noen dager siden tok jeg helg med en temmelig awesome følelse. Jeg hadde nettopp deltatt på sluttmøte etter et tilsyn, og beskjeden var rett og slett herlig. Se til bioingeniørene, lån dem litt om dere må. De har systematisk kvalitetsarbeid, de følger opp tidligere tilsynsfunn og de jobber enhetlig. De kan hjelpe dere med å innføre dette ved andre klinikker og avdelinger. På nettsidene til tilsynsmyndigheten kan jeg lese om flere bioingeniører som må ha gått hjem med en minst like awesome følelse som meg.

Det er skikkelig kult å være en av dere!

Les også:

Du vet du er bioingeniør når...

Stikkord:

BFI, Humor, Kvalitetsutvikling