Student og «bedriftsansvarlig»

Foto: Nora Alvilde Lyngstad.

Folk

Student og «bedriftsansvarlig»

Da Anne Marte Tyldum tok fatt på bioingeniørstudiet, visste hun mye om hva yrket hadde å by på. Hun oppdaget snart at det ikke gjaldt alle medstudentene.

Publisert

Endret

- En del visste rett og slett ikke hva yrket gikk ut på – og de visste i hvert fall ikke hvilke andre muligheter enn sykehus som fantes. Da jeg ble bedriftsansvarlig i Nucleus, bioingeniørstudentenes linjeforening, foreslo jeg derfor å ta opp tradisjonen med å arrangere karrieredag. Det gjorde vi i fjor.

- Fortell!

- Jo, vi inviterte bedrifter innenfor fisk, olje, veterinærmedisin og helse. Og BFI! De holdt foredrag og presenterte postere. Siden bioingeniørstudentene har mye kontakt med sykehus i løpet av utdanningen, satset vi på de mer ukjente yrkesmulighetene. Det ble vellykket! I år inviterte vi i tillegg St. Olavs hospital, Helse Nord-Trøndelag – og en del forskningsbedrifter.

- Ja, for årets karrieredag skulle arrangeres 11. mars. Men slik gikk det ikke?

- Nei, arrangementet ble kansellert siden flere av utdanningene på campus hadde fått hjemmekarantene på grunn av korona. Vi diskuterer nå om dagen skal utsettes til senere på våren eller om vi prøver igjen til neste år. Det er selvfølgelig veldig leit, men sikkerheten kommer først.

- Hva er egentlig Nucleus linjeforening?

- En egen forening for bioingeniørstudenter. Vi arrangere sosiale treff som tur til Åre, immatrikuleringsball og andre fester. Vi arrangerer også månedlig quiz og turer i nærområdet. Og så har vi et eget kor! Hensikten er at alle skal ha det bra – at de får venner og er sosiale.

- Er det andre slike foreninger på NTNU – og samarbeider dere?

- Ja det er veldig vanlig på NTNU. Alle har det. Vår ble opprettet 2009 og er ganske ny, men det finnes noen som er over 100 år. Nucleus er «gift med» linjeforeningen til dataingeniørstudentene. Vi har en del felles fester og det passer bra for de er mange gutter – mens vi er mange jenter.

- Er det blitt noen par av det?

- Jeg tror det ble et eller to kjærestepar på kullet før oss.

- Hvordan er livet som bioingeniørstudent i Trondheim akkurat nå?

- Veldig hektisk. Vi har to praktiske eksamener neste uke og én skriftlig mandagen etter. Tre eksamener på seks dager. Ute er det sol og skiføre – og det frister, men jeg må nok velge lesesalen.

- Du er snart ferdig med studiet nå. Har du en oppfordring til lærerne?

- Nei, faktisk ikke. Jeg er veldig fornøyd med dem. De gjør en god jobb, de har åpne dører og vi har tett kontakt.

- Hvilke planer har du for de neste årene?

- Nå har jeg lyst til å begynne å jobbe. Jeg er åpen for det meste – og har søkt jobber i Trondheim. Jeg er fra Overhalla og sykehuset i Namsos er nærmere hjemstedet, men jeg vil fortsette å bo i Trondheim. Det er en innmari fin by å være ung i. En liten storby med det meste innen rekkevidde.

- Er du fornøyd med valg av studium?

- Ja! Jeg liker kombinasjonen teori og praksis – helse og teknologi.

- Men hva ville du gjort hvis du ikke hadde blitt bioingeniør?

- Jeg har alltid vært glad i matte og tall, så det hadde kanskje blitt noe med økonomi. Men jeg er glad det ble bioingeniør.

- Hvordan tror du studiekameratene kommer til å huske deg?

- Jeg håper de husker meg som utadvendt og blid – og en som var med på å skape et godt klassemiljø. Og så husker de sikkert hun morgentrøtte som satt der med kaffekoppen sin. Jeg er veldig trøtt på morgenen, men jeg kommer meg alltid opp til første forelesning.

- Hva holder du på med akkurat nå?

- Jeg leser om fargeteori i histologi. Hvordan de forskjellige fargestoffene virker på ulikt vev. Det er vanskelig, for det finnes lite info på nettet. Pensum er stort sett det vi har fra foreleserne og det vi lærer på laboratoriet. Men vi har en veldig flink lærer – en bioingeniør. Hun forklarer i detalj hvorfor ting skjer. Senere i dag skal jeg lese biokjemi – og så blir det kanskje litt lab på ettermiddagen.

- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du ha sagt?

- Jeg ville minnet om viktigheten av å sikre lokal helseberedskap. Folk trenger trygghet og nærhet. De trenger gode ambulansetjenester og gode fødetilbud. Jeg kommer selv fra lite sted, og hadde vi ikke hatt sykehus på Namsos, ville det tatt noen timer å komme seg til nærmeste sykehus. Det ville ført til uro blant folk.

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Til å bli ferdig med alle eksamenene og komme i gang med bacheloroppgaven! Sammen med en medstudent skal jeg gjøre en kvalitetsrevisjon ved Avdeling for patologi på St. Olavs hospital. Vi skal observere hvordan prosedyrene er i dag – og intervjue de som jobber der. Jeg ser fram til å starte med oppgaven, tror det blir morsomt. Privat gleder jeg meg til å flytte inn i kollektiv sammen med to medstudenter. Vi setter i gang straks vi er ferdige med eksamen.

Stikkord:

Bioingeniørstudent, NTNU, Student, Utdanning