Morsom og lettfattelig bok om blod, snørr og tårer

FAG Bøker

Morsom og lettfattelig bok om blod, snørr og tårer

Anbefales til de som leter etter lett og morsom litteratur om kroppsvæskene våre.

Publisert

Endret

Av Anne Synnøve Røsvik, førsteamanuensis ved bioingeniørutdanninga, NTNU, Institutt for biologiske fag, Ålesund

Forfatter: Åsmund Husabø Eikenes 

Forlag: Samlaget 2018

Pris: kr. 305,- 

ISBN-nummer: 978-82-521-9557-6

Her tenkte jeg at vi hadde den perfekte boka for bioingeniører, selv om den har en merkelig tittel. Men denne boka kommer nok ikke på pensumlisten for utdanningen vår, selv om den faktisk dreier seg om faget vårt.

De første sidene har en beskrivelse av kroppens væsker som er banal og forenklet, men som kan være en grei introduksjon for den som vil lære bare litt om blod og kropp.

Tøysing

Kroppsvæsker er egentlig ikke gøy å lese om, men her har forfatteren klart å tøyse litt omkring temaet. Hygieneavsnittet om smitte er delvis ekkelt, spesielt anbefalingen om at vi godt kan lure litt på om spruten fra doskåla (når vi trekker ned) rekker helt fram til tannbørsten.

Boka handler mest om blod, urin og spytt, men også andre typer væsker som snørr og tårer, slim og svette, mage- og tarmsaft - og hjernevæske. Dette er godt kjente kroppsvæsker for bioingeniører, men vi kjenner dem fra en langt tyngre presentasjon.

Bioingeniører er nevnt flere steder i boka, spesielt der forfatteren beskriver blodprøver og beinmargsprøver og sin egen donasjon av beinmarg på St. Olavs hospital.

 Bra om gentesting

De beste avsnittene er de som handler om gentester. Forfatteren spør blant annet om vi egentlig vil vite noe om egen risiko for å få sykdommer. I etikkfaget for bioingeniør- og bioteknologistudenter diskuterer vi bruken - og den mulige misbruken - av gentester. Forfatteren har en velskrevet betenkning om hva kommersielle firmaer kan finne på å bruke våre innsendte gener til. Har vi noen form for reservasjonsrett? Boken avsluttes med forfatterens hjertesukk: «Eg legg fra meg behovet for å vite kva eg skal døy av».

Boken anbefales til de som leter etter lett og morsom litteratur om kroppsvæskene våre.

Stikkord:

Bokomtale