Trang studentøkonomi i Tromsø

Bioingeniørstudentene Hana Yusuf Abdi og Danielle Dulay sper på studiestøtten ved å jobbe deltid på lab. Foto: Privat

Aktuelt

Trang studentøkonomi i Tromsø

Årets økning i studiestøtte veier ikke opp for stigende priser i leiemarkedet og høye matvarepriser. - Alt blir bare dyrere og dyrere, og da klarer man ikke å leve bare på stipend og lån, forteller bioingeniørstudentene Hana Yusuf Abdi og Danielle Dulay.

Publisert

Endret

Av HEIDI STRAND, journalist

Prisene i leiemarkedet har steget med 9,3 prosent det siste året, viser tall fra Eiendom Norge. Matvareprisene har økt med nesten like mye.

- Lån og stipend holder kanskje akkurat til bolig og mat, hvis man er heldig med prisen på boligen, forteller Abdi og Dulay, som studerer tredjeåret på bioingeniørutdanningen i Tromsø.

Studiestøtten gikk opp sju prosent i år, noe som utgjør 820 kroner mer utbetalt i måneden, i 11 måneder. I begynnelsen av høstsemesteret får studentene utbetalt 25 074 kroner, mens resten fordeles på månedlige utbetalinger på 9 403 kroner.

I tillegg til bolig og mat kommer utgifter til skolebøker, busskort, og trening. Hjemreiser begrenses, da de gjør store innhugg i studentbudsjettet, og selv et moderat sosialt liv koster.

- Da holder ikke studiestøtten likevel, forteller Abdi.

Nødvendig med deltidsjobb

På laboratoriemedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) får studentene lett vakter. Ansatt som prøvetakere i nullprosentstillinger, tas Abdi og Dulay med i beregningen når turnus skal settes opp. I tillegg får de tilbud om ekstravakter når det er sykdom og annet fravær.

- Det er veldig fint å jobbe et sted man muligens kan få jobb etter endt studium. Vi får gode kontakter på laben, de blir kjent med oss og vet hva vi er gode til. Det er lett å få vakter og vi liker fleksibiliteten, forteller Abdi.

Hun har i tillegg en jobb ved et sykehjem, men prioriterer laboratoriejobben.

Dulay jobber for tiden hver tredje helg, og noen kvelder i tillegg. Sammen med Abdi går hun prøvetakingsrunder på sykehuset, og de har også fått opplæring i pipettering av prøvene. De har begge jobbet der i ett og et halvt år, og liker fleksibiliteten med at de kan jobbe så mye de vil.

Boligmangel

- Det er ikke kritisk, men det er ille, sier Jonas Dahlberg Toft til nettavisa Khrono. Han er leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø, og snakker om studentenes boligmangel i byen. Tromsø har hatt en eksplosiv vekst i turisme. Studentlederen mener at mange utleiere satser på korttidsutleie til turister, i stedet for å leie ut til studentene.

Abdi og Dulay bekrefter dette, og forteller at det var spesielt vanskelig å komme som ny student til Tromsø. De kjenner til medstudenter som kom sent til studiestart fordi de ikke fant noe sted å bo.

- Jeg skulle flytte hit fra Bergen, og opplevde at alt allerede var utleid, sier Dulay.

Til slutt fikk hun tak i et ledig rom i et kollektiv til 6 500 kroner per måned.

Abdi søkte tidlig og fikk studentbolig gjennom samskipnaden. Der deler man kjøkken med 15 andre, men har eget rom. Prisen økte nylig fra 5 300 til 6 000. De to studentene kjenner flere som sliter økonomisk.

- Noen leier til 8 000 kroner måneden, og vil gjerne flytte til noe billigere. Men det er ikke lett å finne noe, sier Dulay.

Som etablerte tredjeårsstudenter i Tromsø har de to 21-åringene nå funnet en leilighet de leier sammen.

- Vi har vært veldig heldige, vi fant et sted der vi betaler 5 500 kroner hver per måned, forteller Abdi og Dulay.

Økonomiprofessor: Studenter føler seg fattigere enn de er

Are Oust er professor i finansiell økonomi ved NTNU. Han mener, ifølge NRK, at en person som lever kun på studiestøtte ikke har dårligere råd nå enn for 15 år siden. Men:

- For de av oss som har lønn, har den steget raskere enn studiestøtta. Derfor kan det være at studentene føler seg fattigere, sier han til NRK.

Professoren mener likevel at studiestøtten må økes ganske mye i tiden fremover. Årsaken er at leieprisene forventes å øke kraftig de neste årene. Allerede i dag bruker studentene gjennomsnittlig 50 prosent av inntekten sin til å leie bolig.

Kilder:

khrono.no (Turister utkonkurrerer studenter på boligjakt)

nrk.no (Nina (26): Hvorfor følger ikke studiestøtta inflasjonen?)

Stikkord:

Bioingeniørstudent