Sannsynligvis kraftig luftveissesong på vei

Flere bør vaksinere seg mot influensa og korona. Foto: iStock/scyther5

Aktuelt

Sannsynligvis kraftig luftveissesong på vei

12 000 personer ble siste år innlagt på sykehus på grunn av influensa eller korona. Samtidig er det færre som vaksinerer seg enn tidligere.

Publisert

Endret

Av Heidi Strand, journalist

Dette er dårlig nytt for belastningen på helsetjenesten, og kan gi alvorlig utfall for de syke.

Sporadiske tilfeller av influensa A, type H3N2, er registrert, selv om årets influensasesong ikke er ordentlig i gang ennå. Det er lenge siden H3N2 forårsaket et større utbrudd, og derfor har befolkningen lavere beskyttelse. Årets influensasesong kan derfor gi flere alvorlig syke og flere innleggelser.

I tillegg kan det komme nye smittetopper med korona. En topp har akkurat passert, men det forventes flere utover vinteren. I fjor ble 6 700 personer innlagt i løpet av årets tre smittetopper.

Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret og oppfordrer flere til å vaksinere seg mot både influensa og korona.

Vaksinedekningen har det siste året gått nedover, fra 63 til 59 prosent hos risikogrupper og fra 56 til 50 prosent hos helsepersonell. Blant barn i risikogrupper ble bare åtte prosent vaksinert mot influensa i fjor.

Vaksinering mot sesonginfluensa og en oppfriskningsdose mot korona anbefales alle over 65 år, alle med kroniske sykdommer, beboere i sykehjem og omsorgsboliger og gravide i andre og tredje trimester. I tillegg anbefales pneumokokkvaksine hvert sjette år til alle i risikogrupper og de over 65 år.

Kilde: fhi.no (FHI oppfordrer flere til å ta vaksine mot influensa og korona)