Kurs i arbeidshelse får strålende tilbakemeldinger

Solveig Winther (t.v.) og Heidi Andersen mener BFIs nye kurs i arbeidshelse var nyttig og inspirerende. Foto: Lisa Husby

Aktuelt

Kurs i arbeidshelse får strålende tilbakemeldinger

Deltakerne fullroser BFIs nye kurs i arbeidshelse for bioingeniører med personalansvar. – Alle bør ta kurset, mener Heidi Andersen, avdelingsleder ved OsloMet.

Publisert

Endret

Av Frøy Lode Wiig, frilansjournalist

Andersen har personalansvar for 36 ansatte ved bioingeniørutdanningen ved OsloMet. Det betyr 36 medarbeidersamtaler, 36 ansatte som kan bli syke eller trenge oppfølging, 36 mennesker som skal gis mulighet til utvikling og vekst. Arbeidsdagen er hektisk, krevende og kan i prinsippet vare hele døgnet.

– Alle vet jo at man bør jobbe mindre, ikke sjekke e-post midt på natta, trene mer, spise sunt, alt det der. På kurset ble jeg inspirert til å faktisk gjøre noe med det, forteller Andersen.

Et av høydepunktene for Andersen var da lek og trening sto på kursagendaen. To timer med lek er ikke hverdagskost for studielederen. Nå vil hun ha mer lek i livet. 

– Det var så gøy! Lek gir energi og du blir kjent med folk på en annen måte. En slik økt bør absolutt alle kurs og seminarer ha, sier hun.

Bredere kurstilbud for ledere

Kurset i livsmestring og arbeidshelse for bioingeniører med personalansvar ble arrangert på Modum bad for aller første gang i slutten av mars. Modum bad har arrangert lignende kurs for leger og sykepleiere i over 20 år. BFIs instituttleder, Lisa Husby, sier at instituttet lenge har ønsket å tilby bioingeniørledere flere kurstilbud enn de årlige «Lederdagene».

– Vi vil at bioingeniørledere skal vare i jobben og unngå utbrenthet. Da trengs kunnskap om stressmestring og arbeidshelse, samt konkrete verktøy man kan bruke i arbeidshverdagen, sier hun.

Instituttlederen har selv personalansvar, og var én av 11 deltakere på kurset. Noen av bioingeniørene som deltok har vært ledere i mange år, mens andre var helt ferske i lederrollen.

Solveig Winther er en av deltakerne med lang lederfartstid bak seg. Siden 2011 har hun ledet Avdeling for medisinsk biokjemi ved St. Olavs hospital - med 150 ansatte. Winther har personalansvar for 19.

– Arbeidet er altoppslukende. Jeg kan jobbe 24 timer i døgnet, men blir aldri ferdig. Jeg meldte meg på kurset fordi jeg håpet å få noen verktøy slik at jeg bruker litt mindre tid på jobb. Og det fikk jeg, mener Winther.

Være mindre tilgjengelig

Tilgjengelighet var ett tema som Winther syntes var særlig nyttig. Avdelingssjefen sjekker e-post kontinuerlig og svarer stort sett alltid hvis noen ringer.

– Jeg visste fra før at jeg er svært tilgjengelig, men kurset gjorde meg mer bevisst hvor tilgjengelig jeg faktisk er og, ikke minst, hva konsekvensene kan være. Nå ønsker jeg å sette noen grenser for meg selv. Første steg blir å slette e-posten fra mobilen, sier Winther.

Andre tema på kurset var stress og stressmestring, viktigheten av fysisk aktivitet og hvile og oppmerksomt nærvær. Kursholderne ville multitaskingen til livs.

– Vi tror vi er effektive når vi gjør mange ting samtidig, men det bidrar bare til økt stress. Bedre å gjøre én ting om gangen, og være oppmerksomt til stede der man er, forklarer Winther.

Behold energiboostere

Et gjennomgående tema var refleksjon rundt hva som gir energi, og som dermed kan bidra til å tåle en krevende arbeidssituasjon over tid. Energiboostere kan være trening, tur i skogen, en rolig morgenstund med kaffe og avis, samvær med venner og familie. Paradokset er at når jobben blir særlig stressende, er det lett å kutte ut nettopp de aktivitetene som gir påfyll.

– Jeg tror vi alle satt og tenkte på hvor mange ganger vi droppet trening den siste måneden fordi vi måtte få ferdig noe på jobb. Ting som gir masse energi burde jo være det siste som ryker, påpeker Husby.

Instituttlederen håper å kunne tilby kurset igjen, og BFI er i dialog med Modum Bad. Det gleder både Andersen og Winther. Deres tilbakemelding er samstemt:

– Kurset anbefales på det aller varmeste!

Snart blir Mona Pedersen Unnerud ny leder av Blodbanken ved Sykehuset Østfold. – Jeg er så takknemlig for at jeg fikk ta kurset i arbeidshelse før jeg blir leder, sier hun.

Mona Pedersen Unnerud

I slutten av april går Unnerud fra å være fagansvarlig bioingeniør uten personalansvar til å bli leder for 30 ansatte.

– Jeg ser frem til min nye jobb med skrekkblandet fryd, og er ydmyk med tanke på oppgavene foran meg. På kurset i arbeidshelse har jeg lært mye som jeg håper vil gjøre meg til en bedre leder, sier Unnerud.

For å lede andre, må man først lede seg selv, påpeker Unnerud. På kurset ble hun bevisst hvordan hun håndterer stress, hva hun tåler, hva som gir henne energi. Dette håper hun å lære videre til sine nye medarbeidere.

– Tidligere har jeg tenkt at i den nye jobben blir det mindre fritid, og at det vil gå utover venner og familie. Men etter kurset er jeg fast bestemt: Jeg skal prioritere mitt sosiale liv. Der henter jeg energi, og det trenger jeg for å være en god leder.

Stikkord:

BFI, Kurs