Bioingeniørmangel gir store konsekvenser for fødende i Vesterålen

Illustrasjonsfoto: iStock

Aktuelt

Bioingeniørmangel gir store konsekvenser for fødende i Vesterålen

Mangel på bioingeniører gir store konsekvenser for pasienttilbudet ved Nordlandssykehuset Vesterålen. Fødeavdelingen nedgraderes til fødestue. Sykehuset førsøker nå å lokke til seg bioingeniører med store rekrutteringstillegg.

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør

Før helga sprakk nyheten som har ført til en flom av artikler i lokalavisene i området og kritiske spørsmål fra to stortingsrepresentanter til helseministeren: Bioingeniørmangel og begrenset kapasitet på laboratoriet fører til at fødeavdelingen omgjøres til fødestue, opplyste Nordlandssykehuset.

Ifølge NRK Nordland fører dette i praksis til at mer enn halvparten av de fødende i regionen må reise 30 mil til Bodø, eller til Troms.

Bioingeniørmangelen vil også ramme hele den kirurgiske klinikken, i tillegg til fødeavdelingen, skriver NRK.

Befolkningen og lokale politikere reagerer kraftig.

150 000 kroner skal lokke bioingeniører

Nordlandssykehuset frister nå med rekrutteringstillegg på 150 000 kroner for å lokke bioingeniører til Laboratoriet Vesterålen på Stokmarknes, og de fire stillingene som står ledige. Så langt har ingen slått til på tilbudet.

Oddny Kristin Remlo er avdelingsleder for laboratoriemedisin i Nordlandssykehuset. Hun forteller at Laboratoriet Vesterålen har 14 stillinger når det er fullt bemannet. Bioingeniørene går i tredelt turnus, men per dags dato er det bare fem ansatte som er en del av turnusen – samt én som er under opplæring. Belastningen på bioingeniørene blir svært stor.

Vi har drevet med minimumsbemanning over lengre tid, men akkurat nå er det ekstra utfordrende å bemanne opp alle ledige vakter, sier hun til Bioingeniøren.

Bioingeniørene drar sørover – eller til fiskeindustrien

Det var pandemien som for alvor ble starten på problemene på Stokmarknes.

- Under pandemien ble det opprettet masse stillinger i Sør-Norge. Laben var bemannet med bioingeniører som var sørfra, og de forsvant sørover da det ble ledige jobber der, forklarer Remlo.

I tillegg «stjeler» også fiskeindustrien bioingeniører fra sykehuset.

- Industrien vil ha bioingeniører som kvalitetsansvarlige, og de betaler godt, sier avdelingslederen.

Ber om hjelp

Nordlandssykehuset har rullert bioingeniører fra sykehusene i Bodø og Lofoten for å dekke opp hullene i bemanningen i Vesterålen. De har også fått «låne» bioingeniører fra andre sykehus i Helse Nord i perioder.

- Men nå er det ledige stillinger på alle laboratoriene i Helse Nord, sier Remlo, og forteller at de nå også har bedt om hjelp fra andre helseregioner. Hvis bioingeniører fra andre deler av landet vil komme til Vesterålen på korttidsopphold, kan de også vente seg gode tillegg for å bidra i den akutte situasjonen.

- Hvorfor er det så vanskelig å skaffe nok bioingeniører til Vesterålen?

- Jeg vet ikke. Vi har rå natur, perfekt for friluftsliv. Vi har en flott, moderne lab og koselige kolleger. Det er veldig synd at det er slik, sier Remlo.

Dette er rekrutteringstiltakene:

Her er de økonomiske ordningene som skal bedre rekrutteringen til Laboratoriet Vesterålen og sørge for at bioingeniørene blir værende:

  • Rekrutterings- og stabiliseringstillegg på 150 000 kroner, mot 18 måneders bindingstid. Tillegget gjelder ikke bare nyansettelser, de som allerede er ansatt har også fått tillegget - for å bli værende. Hvis bemanningskrisen vedvarer, kan man få nytt tillegg mot å inngå ny bindingstid etter at de 18 månedene er over.
  • Rekrutteringsstipend for bioingeniørstudenter. Studentene kan få inntil 50 000 kroner i stipend per år. Da binder de seg til å jobbe like mange måneder som de har mottatt støtte for.

PS!

Mandag 28. november skrev NRK at Helse Nord, Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge hadde hatt et møte, og at det var gjort grep som kan føre til at fødeavdelingen kan gjenåpnes.

Les også:

Kritisk mangel i sykehusene: - Går utover do- og spisepauser

(NRK-sak med intervjuer med bioingeniørtillitsvalgte og omtale av NITO BFIs rapport om bioingeniørmangel)

Stikkord:

Arbeidsliv, Nordlandssykehuset