Av GRETE HANSEN, journalist
- Dette er kjempegøy! Jeg er vanligvis ikke så glad i oppmerksomhet, men det betyr mye at studentene setter pris på det jeg gjør. For jeg legger jo en god del arbeid i det. Jobben er veldig viktig for meg, sier Runa Marie Grimholt.
Særdeles dyktig pedagog
Hun ble nominert til årets bioingeniør i 2020 og 2021 også. Da var det studentene som nominerte henne – i år var det en kollega. Kollegaen skriver blant annet at Grimholt er en særdeles dyktig pedagog.
- Hvordan ble du det?
- Jeg har studert pedagogikk her på OsloMet, men jeg tror ikke det har formet meg så mye som underviser. Det er nok heller det at jeg selv har blitt undervist og veiledet mye opp gjennom årene, og vet hva jeg selv har størst læringsutbytte av. Og jeg tror ikke jeg er så ulik studentene på det området. Undervisning skal være gøy og relevant for det som møter studentene i arbeidslivet. Jeg snakker også mye med studentene underveis for å fange opp hva de ønsker og tenker.
Har satt Norge på verdenskartet
I nominasjonen står det også at Grimholt gjennom forskningen sin har bidratt til å sette Norge på verdenskartet. Hun har nemlig i doktorgradsarbeidet sitt, som handler om hemoglobinopatier, blant annet oppdaget tre nye hemoglobinvarianter; Hb Aalesund, Hb Oslo og Hb Ullevaal.
- Hvilken klinisk betydning har forskningen din?
- Først og fremst har det betydning for de pasientene som har levd i flere år med en hemoglobinopati uten å ha blitt diagnostisert. Flere av disse pasientene er av norsk opprinnelse og har opplevd å ikke bli trodd av helsevesenet. Selv om det er svært sjeldne tilstander hos nordmenn, har vi vist at det finnes. Det er spesielt viktig at fastlegene får øynene opp for denne muligheten.
Redaktør for «Bioingeniørstudenten»
Grimholt er opptatt av at bioingeniører skal formidle faget sitt – og studentene hennes må lese, fagfellevurdere og skrive fagartikler til tidsskriftet Bioingeniørstudenten, som hun selv redigerer. Det er mye læring i å skrive artikler, mener hun – og hun håper at innstillingen deres, når de går ut i arbeidslivet, er at det er naturlig å dele kunnskap – og at de selv spør etter muligheter for å skrive artikler og publisere.
- Jeg synes det er så viktig at vi bioingeniører får vist fram hva vi kan – for vi kan så mye! Vi må spre kunnskapen vår sånn at andre slipper å gjøre samme arbeidet en gang til, sier hun.
Grimholt har ingen planer om å feire at hun er blitt «årets bioingeniør». Hun liker ikke feiringer og har ikke feiret bursdag siden hun var ti, forteller hun.
- Men det liker lederen min, så jeg regner med at det blir en skål på julebordet.
Les også
FAG Doktorgrad: Laboratoriediagnostikk av hemoglobinopatier
Bioingeniør ble årets underviser på OsloMet