Omikron: FHI vil helgenomsekvensere alle prøver som ikke er deltavarianten

Illustrasjon: iStock

Aktuelt

Omikron: FHI vil helgenomsekvensere alle prøver som ikke er deltavarianten

Når omikronvarianten av SARS-CoV-2 begynner å spre seg i Norge, må det fanges opp. Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker forsterket variantovervåkning.

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør

FHI skriver på sine nettsider at SARS-CoV-2 positive prøver i størst mulig grad må screenes med en metode som kan skille mellom deltavarianten og andre varianter. Alle prøver med virus som ikke er deltavarianten, skal sendes til FHI eller helgenomsekvenseres lokalt.

FHI publiserte søndag 28. november en risikovurdering om omikronvarianten, som nylig ble oppdaget i Sør-Afrika. Usikkerheten om egenskapene til den nye virusvarianten er fortsatt stor.

Omikron har, ifølge FHI-rapporten, cirka 50 mutasjoner i genomet. 32 av dem er i piggproteinet. Antallet og plasseringen av mutasjonene skaper bekymring for at varianten kan ha endrede antigene egenskaper.

Helsevesenet må være forberedt

Kunnskapen som foreløpig er tilgjengelig tyder, ifølge FHI-rapporten, på at omikron er mer smittsom enn delta, men det er lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom.

FHI regner med at vaksinerte fortsatt vil være beskyttet mot alvorlig sykdom, men det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjonen vil beskytte mot smitte.

I risikovurderingen skriver FHI at de først om noen uker vil vi kunne vurdere hva som er den mest sannsynlige utviklingen.

- Det er derfor vår anbefaling at det er nødvendig allerede nå å starte forberedelsene i smittevernet og helsetjenesten for et mer alvorlig scenario, står det i rapporten.

Omikron kan ha gått under radaren en stund

Selv om omikron ble oppdaget i Sør-Afrika, er det ikke sikkert at varianten oppstod der.

- Analysen at variantens «genetiske stamtavle» viser at viruset er svært forskjellig fra andre varianter av SARS-CoV-2 og startet å utvikle seg separat våren 2020. Det betyr at varianten siden da må ha sirkulert uten å bli oppdaget, for eksempel i et land uten virusovervåking med sekvensering. Alternativt kan varianten ha utviklet seg i en immunsvekket person med svært langvarig infeksjon, før varianten så smittet andre, skriver FHI.

Til Aftenposten sier overlege Preben Aavitsland i FHI at julefeiringen kan bli begrenset på grunn av omikron, men han tror ikke det vil gå så raskt. Han tror også det kan gå an å slå ned utbrudd uten nedstengning.

Les også:

Risikorapporten fra FHI (fhi.no. 28.11.)

Stor bekymring etter at Sør-Afrika slo alarm om Omicron-varianten (B.1.1.529) (Bioingeniøren, 26.11.)

Heavily mutated Omicron variant puts scientists on alert (nature.com 27.11.)

SARS-CoV-2: Mutasjoner og varianter (fagessay publisert september 2021)

SARS-CoV-2; livssyklus, mutasjoner, immunreaksjoner og vaksiner (fagessay publisert mars 2021)

Stikkord:

COVID-19, SARS-CoV-2