- Responsen har vært veldig god! Brosjyrene som nå sendes ut skal til 50 ulike legekontor, laboratorier, universiteter og sykehusavdelinger, forteller rådgiver Liv Kjersti Paulsen i BFI.
Brosjyren vil bli tilgjengelig også på samisk, engelsk, polsk, arabisk og somali i løpet av desember.
- Brosjyren er lagd med tanke på at den skal være positiv, barnevennlig og ærlig, sier Mia Hansen Hjelle.
Hun er leder av BFIs rådgivende utvalg for pasientnær analysering, preanalyse og selvtesting (RUPPAS), som har gått i bresjen for prosjektet.
Avledning og veiledning
Som alle prøvetakere vet, kan barn synes det er veldig skummelt å ta blodprøver. Hjelle håper brosjyren kan bidra med veiledning og avledning for barn, foreldre og prøvetakere.
"Barn og blodprøvetaking" har fargerike illustrasjoner og korte, forklarende tekster som hjelper barnet å forstå hvorfor prøven må tas og hva som skjer under prøvetakingen.
Den siste siden inneholder tips og råd for voksne som er med under prøvetakingen. Blant annet presiseres det at man skal unngå tvang ved prøvetaking så langt det er mulig, og at det er bedre å finne en ny time enn å prøve for lenge å få tatt prøven. Foreldre bør også unngå å bruke negative ord som "stikkedama" om prøvetakeren.
Marianne Svendsen fra Barnelaboratoriet ved Rikshospitalet har bidratt i arbeidet med brosjyren. Layout er ved illustratør Tiril Valeur og designer Kristina Skjauff.
Les mer om brosjyren og bestill den fra BFI
Mer om barn og blodprøvetaking:
Intervju med Marianne Svendsen: «Ulydige» bioingeniører er bra for barna
FAG i praksis: Blodprøvetakerens dilemma: Hva gjør du når barnet er redd for å ta blodprøve?
"Sykehusproffene" om barnevennlig blodprøvetaking: «Voksne tenker sykt mye på hva som er effektivt. Kjærlighet er effektivt!»