Dopingtest uten ordinær prøvetaking

Slik ser testutstyret i DBS-metoden ut. Mikronåler punkterer huden på overarmen. Bloddråpene føres deretter automatisk til et absorberende materiale. Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / Antidoping Norge

Aktuelt

Dopingtest uten ordinær prøvetaking

Antidoping Norge prøver ut en ny metode som skal gjøre det unødvendig at prøven tas av en profesjonell blodprøvetaker.

Publisert

Endret

Metoden kalles Dried Blood Spot (DBS). Antidoping Norge forklarer metoden slik:

DBS er en form for prøvetaking og lagring av biologisk materiale hvor en liten mengde blod påføres et absorberende materiale. Gjennom utstyret som nå testes ut blir blodprøven avlagt ved at mikronåler punkterer huden på overarmen. Bloddråpene føres deretter automatisk til det absorberende materialet. Dette materialet kan deretter bli enkelt fraktet til et laboratorium for analyse.

Forskningssjef Fredrik Lauritzen sier ifølge Antidoping Norges nettsider at metoden er tilnærmet smertefri og mindre inngripende enn ordinær blodprøve eller urinprøve.
Metoden er enkel å utføre og krever ikke spesialkompetanse som blodprøvetaker eller bioingeniør, påpeker han.

DBS er imidlertid ennå ikke akkreditert, og det er ikke meningen at den skal erstatte alle andre dopingkontroller. DBS dreier seg primært om å kunne utvide testkapasiteten.

- DBS har mange fordeler, men den har også en ulempe ved at man samler opp veldig lite blod. Det kan være begrensninger på hvor mange stoffer det kan analyseres for, sier Lauritzen i en artikkel i Nettavisen.

Les mer om metoden og se flere bilder av utstyret:

Ny testmetode vil kunne revolusjonere dopingtestingen (Antidoping Norge)

«Dried Blood Spot testing» (DBS) er på vei til å bli et nytt våpen i dopingjegernes jakt etter juksemakerne (Nettavisen)

Stikkord:

Blodprøver, Blodprøvetaking