DN: Bedrifter ønsker å teste ansatte for antistoff mot SARS-CoV-2

Illustrasjon: iStock

Aktuelt

DN: Bedrifter ønsker å teste ansatte for antistoff mot SARS-CoV-2

Publisert

Endret

Avisa Dagens Næringsliv skriver at flere svenske og danske firmaer tilbyr ansatte å bli testet for koronaantistoffer. Ifølge DN får også de private laboratoriene Fürst og Unilabs i Norge henvendelser fra selskaper og bedriftshelsetjenester om antistofftesting.

Men de som har vist størst interesse for antistofftestingen som nå er tilgjengelig, er fastlegene. Det forteller lege og mikrobiologispesialist Trygve Tjade hos Fürst. Til Dagens Næringsliv sier han at han aldri før har opplevd så stor interesse for en analyse. De første telefonene fra fastlegene kom ved påsketider.

Mulig at kun et fåtall har vært smittet

John T. Vaage, professor og leder for Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS), sier til avisa at han tror mange som håper å være immune vil bli skuffet når de får testresultatet.

Vaage leder antistoffprosjektet ved OUS, som på sikt skal kunne analysere 10 000 serologiske prøver per dag.

Les Bioingeniørens intervju med Vaage her

De første resultatene fra antistofftesting tyder på at det så langt er en liten andel av befolkningen som har vært smittet av SARS-CoV-2. Ifølge fhi.no viste en undersøkelse av blodprøver fra 397 deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) at færre enn 2 av 100 har antistoff mot det nye koronaviruset. Undersøkelsen ble gjort blant tilfeldige personer fra MoBa. Alle deltakerne var fra Oslo, som har flest meldte covid-19-tilfeller per 100 000 innbyggere i Norge.

Cirka 8100 bekreftede tilfeller

Per 10. mai var nærmere 203 000 personer testet for SARS-Cov-2 i Norge. Det var til sammen 8106 laboratoriebekreftede tilfeller av covid-19. FHI estimerer at 92 prosent av de som har vært syke nå er friske igjen. 224 personer er døde. Gjennomsnittsalderen for de døde er 82 år.

Når det gjelder kapasiteten for å teste for SARS-CoV-2 varierer den mellom kommunene, melder NRK.

Nrk.no skriver at Trondheim og Bergen har kapasitet til å teste alle med symptomer på luftveisinfeksjon, men at testkapasiteten er mer begrenset i Oslo.

Stikkord:

Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2