Utbrudd av svært resistente bakterier i Italia, EU ønsker krisetiltak

Illustrasjonsfoto: Annette Larsen

Aktuelt

Utbrudd av svært resistente bakterier i Italia, EU ønsker krisetiltak

Få slutt på "fri flyt" av pasienter over landegrenser, mener norsk professor.

Publisert

Endret

I perioden november 2018 - mai 2019 er det meldt om 350 tilfeller av smitte med karbapenemaseproduserende bakterier ved italienske sykehus, opplyser Folkehelseinstituttet.

Konkret dreier det seg om Enterobacteriaceae med genet NDM-1 - New Delhi metallo-betalaktamase - som ble påvist for første gang i 2008 og gir resistens mot de fleste typer antibiotika.

EU vil ha mer kontroll

Nettstedet forskning.no skriver at EU nå ber om at sykehus i EU og EØS vurderer å registrere alle internasjonale reiser, samt tidligere sykehusinnleggelser, for hver eneste pasient som skal legges inn.

De ber også sykehusene om å vurdere å legge pasienter i isolat dersom pasientene har vært innlagt på sykehus der den aktuelle multiresistente bakterien har vært oppdaget de siste 12 månedene. EU vil også at helsemyndigheter og sykehus vurderer å teste alle pasienter som kommer fra andre land, og at det blir tatt prøver av internasjonale pasienter regelmessig under sykehusoppholdet.

Vil ha mindre "fri flyt" av pasienter

Utbruddet i Italia er en alvorlig påminnelse om konsekvensene av dårlig smittevern, mener Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

Til forskning.no sier han at skal vi ha håp om å få kontroll over infeksjoner med multiresistente bakterier, så må det bli slutt på fri bevegelse av pasienter mellom helseinstitusjoner i europeiske land.

Folkehelseinstituttet fraråder folk å planlegge behandling i land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier, når tilsvarende behandling kan gis i Norge.

Stikkord:

Antibiotikaresistens