Økning i antall påviste tilfeller av skogflåttencefalitt

Det har vært lite TBE-infeksjon i Norge. Totalt ble det meldt om 143 tilfeller av skogflåttencefalitt til MSIS i årene fra 1994 til 2017. Men nå har antall påviste tilfeller skutt i været i Telemark-området. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Aktuelt

Økning i antall påviste tilfeller av skogflåttencefalitt

Publisert

Endret

Hittil i år har tolv pasienter ved Sykehuset Telemark fått påvist skogflåttencefalitt (TBE-virus), som kan gi infeksjon i sentralnervesystemet. Det melder NRK Telemark.

Tidligere har sykdommen vært svært sjelden, med mellom null og tre tilfeller per år. Nå har det i løpet av kort tid skjedd en firedobling av antall påviste tilfeller. Det har fått sykehuset til å reagere, selv om det fortsatt er snakk om et lite antall syke.

– De som bor i flåttutsatte områder bør vurdere å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt, mener infeksjonsoverlege Hilde Skudal.

Selv om de fleste kun får mindre plager av TBE-virus, blir noen pasienter alvorlig syke med kraftig hodepine, lammelser, høy feber og balanseproblemer.

Folkehelseinstituttet vil undersøke økningen av skogflåttencefalitt nærmere. Foreløpig vet man ikke om økningen skyldes større oppmerksomhet rundt flåttsykdom og mer testing, slik at man finner flere smittede, eller om det faktisk er en reell økning i antall personer som blir smittet.

Kilde: nrk.no (Hissig flåttvirus gjør flere syke), fhi.no (Skogflåttencefalitt (TBE)

Stikkord:

Flått, Sykehuset Telemark