Ekspertgruppe mener nattarbeid gir økt kreftrisiko

Nattarbeid øker risikoen for flere typer kreft, konkluderer en forskergruppe tilknyttet Verdens helseorganisasjon. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Aktuelt

Ekspertgruppe mener nattarbeid gir økt kreftrisiko

Publisert

Endret

Forskere tilknyttet Verdens helseorganisasjons kreftforskningssenter konkluderer med at det er sannsynlig at nattarbeid øker risikoen for flere typer kreft. Det skriver Sykepleien og det danske fagtidsskriftet Fagbladet 3F.

Sammenhengen mellom nattarbeid og kreft handler ikke om mangel på søvn, men om forstyrrelser av døgnrytmen.

- Vi er biologisk innrettet på å stå opp når det er lyst og legge oss når det er mørkt. Lys om natten narrer hjernene våre til å tro at det er dag, sier seniorforsker Johnni Hansen til Fagbladet 3F.

Cellene gjenoppbygges og repareres om natten. Nattarbeid gir "kaos i kroppen" og det kan være en av forklaringene på økt kreftrisiko, forklarer Hansen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå jobber under fem prosent av de sysselsatte i Norge regelmessig om natten. Cirka ti prosent jobber av og til om natten (tall fra 2016).

WHO-undersøkelsen sier ikke noe om hvor mye nattarbeid som må til før kreftrisikoen øker. Et annet uavklart spørsmål er hvordan man kan tilrettelegge nattarbeid slik at kreftfaren minimeres.

Les også:

Advarer mot tidligvakter etter kveldsjobbing

Skiftarbeid og den forjettede søvnen

Stikkord:

Arbeidsliv, Arbeidsmiljø, Kreft