Haukeland flytter prøvetakingen ut dit folk ferdes

Bioingeniør Elisabeth Regine Henriksen er klar til å ta imot pasienter i et av de nye prøvetakingsrommene. Foto: Hege Lid

Bioingeniør Elisabeth Regine Henriksen er klar til å ta imot pasienter i et av de nye prøvetakingsrommene. Foto: Hege Lid

Aktuelt

Haukeland flytter prøvetakingen ut dit folk ferdes

Nå skal bergenserne slippe å dra til sykehuset hvis de bare skal få tatt en blodprøve.

Publisert

Endret

Ved jernbanestasjonen i sentrum av Bergen har Haukeland universitetssjukehus etablert en prøvetakingsstasjon. I to uker i juni har det vært generalprøve på det nye tilbudet, før den ordentlige åpningen i august. Anne Grete Sælen Thue, avdelingssjef for medisinsk biokjemi og farmakologi, er fornøyd med testperioden. Tilbakemeldingene fra pasientene er også gode.

Tar det meste

- Vi har ikke begynt å drive reklame for tilbudet ennå, men de pasientene som har vært innom har vært kjempefornøyde, sier Thue.

Prøvetakingsstasjonen skal bemannes av bioingeniører og helsesekretærer. Ifølge Thue vil det bli mulig å få tatt det meste av prøver som man før måtte til sykehuset for.

- Vi har fem prøvetakingsstoler, sentrifuge, kjølerom og fryser. Men hvis det er veldig kort holdbarhet på prøven, må den fortsatt tas på sykehuset, forteller hun.

I utgangspunktet er prøvetakingsstasjonen ikke for barn under seks år, men tilbudet kan bli utvidet etter hvert.

I testperioden har det vært to prøvetakere på stasjonen. Til høsten blir det tre, men det kan jobbe så mange som fem der. Ifølge Thue kommer noen til å jobbe der fast, andre vil rullere. Stasjonen er koblet opp mot sykehusets datasystem, slik at de som jobber der kan gjøre andre oppgaver i tillegg til prøvetakingen.

Akkrediteringen er også på plass for den nye prøvetakingsenheten.

Bedre for pasientene

Thue forteller at både sykehusledelsen og de ansatte var positive til å etablere en prøvetakingsstasjon utenfor sykehuset:

- Dette er virkelig et eksempel på «pasientens helsetjeneste», var reaksjonen.

Ifølge Thue kan det for mange pasienter være kronglete å ta seg frem til Haukeland universitetssjukehus. Å finne parkeringsplass og komme seg til poliklinikken er en utfordring. Hun tror den nye prøvetakingsstasjonen, som ligger sentralt og lett tilgjengelig, vil gjøre det enklere for eldre og funksjonshemmede.

Og kanskje blir andre nå inspirert til å kopiere Haukeland. Thue er blitt kontaktet av flere sykehus som vil vite mer om den nye prøvetakingsstasjonen.

Stikkord:

Blodprøvetaking, Helse Bergen