Bente Skar mistet jobben som 58-åring. Da skapte bioingeniøren sin egen arbeidsplass

- Alder er ingen hindring. Vi som er over 60 har masse kunnskap og erfaring å bidra med, mener Bente Hemsborg Skar. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Aktuelt

Bente Skar mistet jobben som 58-åring. Da skapte bioingeniøren sin egen arbeidsplass

- Det var tøft i starten, men jeg er glad jeg turte, sier hun.

Publisert

Endret

Seniorer som plutselig står uten jobb sliter på arbeidsmarkedet, sies det. Veien tilbake i arbeid kan være tung hvis man havner utenfor i godt voksen alder.

Det ville ikke Skar akseptere. Hun ville tilbake til bransjen og jobben hun brenner for – salg av laboratorieutstyr. Løsningen ble å starte for seg selv. Nå er DiuVita Diagnostics inne i sitt fjerde driftsår og firmaet får i disse dager sin første ansatte, utenom sjefen selv.

Fra immunologi til salg

Tidligere i høst var laboratoriebransjen samlet på den tradisjonelle messen på Lillestrøm. De store firmaene preger arrangementet med bannere og mange ansatte i sving i utstillingshallen. Men det finnes også små nisjeleverandører som Skar. Etter en travel periode med messedeltakelser og reising, treffer Bioingeniøren henne over en kaffekopp i kafeen på Drammen sykehus. Det var her bioingeniørkarrieren hennes begynte.

- Jeg tok fysiokjemikerutdanningen her. Jeg var ferdig utdannet i 1978, forteller hun.

Immunologi var fagfeltet hun jobbet mest med. Men etter 25 år på sykehuset ville den ivrige og utadvendte bioingeniøren prøve noe nytt. En dag besøkte en selger avdelingen, og Skar nevnte at hun kunne tenke seg en slik jobb.

- Søk på jobben min da, den blir snart ledig, var svaret.

Skar fikk jobben. I perioden frem til 2014 jobbet hun for to ulike firmaer. Det var da hun plutselig, etter oppkjøp og omorganiseringer, stod uten jobb, forteller hun.

- Jeg nærmet meg 60. Jeg hadde aldri sett for meg at noe slikt skulle skje på det tidspunktet i livet. Hva gjør jeg nå? tenkte jeg.

Et familieprosjekt

I noen måneder var hun tilbake hos sin gamle arbeidsgiver, Drammen sykehus, i et vikariat. Men hun savnet salgsarbeidet og kundekontakten. Løsningen ble å starte DiuVita. Skar ville unngå låneopptak og satset sparepengene sine på prosjektet. Sønnene, som er leger, ble medisinskfaglige ansvarlige og medeiere. I oppstartsfasen måtte hun leve på mannens inntekt, først det tredje året begynte hun å ta ut lønn.

- Slik sett er firmaet et familieprosjekt, sier Skar.

Alternativet ville vært å ha en medinvestor eller ta opp lån.

- Det var lite å gjøre til å begynne med, men noen gamle kunder kom tilbake til meg da de hørte jeg hadde startet firma, sier hun.

Fra en omsetning på under én million det første året, er hun nå oppe på fire millioner.

- Det har vært beintøft, det føles godt å være over den fasen nå.

Alder ingen hindring

Skar selger både reagenser og instrumenter, hovedsakelig til sykehuslaboratorier, men hun leverer også til forskningslaboratorier, apotek og legekontorer. Hun dekker Norge og Island og reiser mye på kundebesøk, samt noen utstillinger og konferanser.

- Det blir også en del besøk hos leverandørene, det er slik jeg holder meg godt oppdatert om nyheter og om faget mitt, sier hun.

Men i starten reiste hun ikke så mye.

- Jeg jobbet mest lokalt, for å holde kostnadene nede, forteller hun.

Kundekontakt og service er det hun brenner for. Skar reiser gjerne på ferie med pc-en i kofferten. Det plager henne ikke å «alltid» være på jobb.

- Jeg er bioingeniør i hjertet og ser egentlig ikke på meg selv som en selger. Jeg tenker at jeg leverer kompetanse, er en partner som bidrar til å finne løsninger og fungerer som mellomledd mellom produsenten og forbrukeren. Å selge utstyr til et laboratorium er ikke som å selge en tannbørste eller støvsuger. For å gjøre en god jobb må man vite hva som foregår i et laboratorium, mener hun.

- Hvilke råd har du til andre som vil starte for seg selv?

- Alder er i hvert fall ingen hindring. Vi som er over 60 har masse kompetanse og mye å bidra med. Det er viktig å ha en positiv holdning og ha det gøy på jobb. Og man må ha stram kontroll på kostnadene, særlig i oppstartsfasen.

26 prosent av de som opprettet aksjeselskap i 2016 var over 50 år, skriver nettstedet seniorpolitikk.no.

Rundt 50 prosent av alle nye aksjeselskaper overlever femårsdagen. Det er små forskjeller på om gründeren er ung eller gammel. Generelt kan man si at suksessraten stort sett er uavhengig av alder.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at virksomheter startet av menn og seniorer gjør det best når det gjelder omsetning, mens kvinner og unge er best på å skape jobb til flere. Dette kan ha sammenheng med hvilke bransjer de ulike gruppene er overrepresentert innenfor. For eksempel er det flere kvinner enn menn som starter barnehager.

Stikkord:

Arbeidsliv