Autorisasjon: Gebyret svir på pungen, synes studentleder

Koster det for mye å få norsk autorisasjon som helsepersonell? Foto: Ekanger/iStockphoto

Aktuelt

Autorisasjon: Gebyret svir på pungen, synes studentleder

Helsepersonell må ut med 1665 kroner for å få autorisasjon. Er det for dyrt?

Publisert

Endret

Snart er nye kull med bioingeniører, sykepleiere og andre helsefagstudenter klare for arbeidslivet. Men alle sammen må ha autorisasjon. Den får de fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), som nå er blitt en del av Helsedirektoratet.

Saksbehandlingsgebyret er på 1665 kroner.

Dette er gebyr på utdanning, mener Norsk sykepleierforbunds studentorganisasjon. Til tidsskriftet Sykepleien sier studentleder Mia Andresen at autorisasjonen burde vært gratis.

Ifølge Andresen er gebyrene i Sverige og Danmark på henholdsvis 700 og 300 kroner. Hun lurer på om saksbehandling i Norge er betydelig dyrere enn i nabolandene.

Store forskjeller i saksbehandlingstid

Sykepleien skriver at SAK behandler omtrent 20 000 autorisasjonssøknader i året. En søknad med norsk vitnemål kan gjerne være ferdigbehandlet i løpet av 20 minutter, mens autorisasjonssøknader fra personell som ikke er fra EU/EØS-området har gjennomsnittlig behandlingstid på seks måneder.

Gebyret er det samme, uavhengig av saksbehandlingstid, bekrefter Eva Bjerkmann, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratets divisjon for kompetanse og personell, overfor Sykepleien.

OBS! Nye rutiner for nyutdannedes autorisasjon

I år må avgangsstudentene på bioingeniørutdanningene – og alle andre helsefag med autorisasjon – passe på å ha korrekt e-postadresse i Altinn. Hvis ikke kan autorisasjonsprosessen bli forsinket!

Tidligere måtte utdanningsstedene levere liste over oppmeldte til eksamen, og så en ny liste over kandidater som hadde bestått utdanningen.

Men fra og med i år skal skolene kun registrere de som har bestått i Altinn, så blir det umiddelbart sendt e-post til hver student med krav om autorisasjonsgebyr. Derfor er det viktig at e-postadressen er riktig.

Selve betalingen vil også skje i Altinn - ikke i nettbanken, slik det var tidligere.

- Kort tid etter at gebyret er betalt, kan du søke deg opp i Helsepersonellregisteret og sjekke at autorisasjonen er i orden, skriver autorisasjonskontoret på sin nettside.

SAK mener at denne nye løsningen vil bli enklere for brukerne.

Hva synes du om gebyret og prosessen for å få autorisasjon? Bruk kommentarfeltet under eller facebooksiden vår til å si din mening!

Stikkord:

Autorisasjon, Bioingeniørstudent