Melk, brød og en gentest, takk

Ifølge Bioteknologirådet var gentester det femte mest solgte produktet hos Amazon i forbindelse med Black Friday i 2017. Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Fra redaksjonen

Melk, brød og en gentest, takk

Publisert

Endret

GJØR FANTASTISKE oppdagelser om forfedrene dine! Finn ut hvilken vin som passer best til smaksløkene dine. Lær hvordan du optimaliserer effekten av kosthold og trening. Og selvsagt – finn ut hvilke sykdommer du er disponert for.

SLIK MARKEDSFØRES gentester på nettet. Og nå har slike tester for alvor fått sitt kommersielle gjennombrudd. Ifølge Bioteknologirådet var gentester det femte mest solgte produktet hos Amazon i forbindelse med Black Friday i 2017.

MED DET SISTE årets personvernskandaler knyttet til Facebook friskt i minne, er det grunn til å spørre hvor vel gjennomtenkt det er av folk å sende sitt DNA til alskens firmaer rundt om i verden. Hvilken garanti har du for hvordan dine genetiske data blir lagret og utnyttet av dem? Amerikanske forbrukermyndigheter er også skeptiske og advarer slik: Du sender fra deg en prøve som avslører byggesteinene som gjør at du er du. Les nøye hva du sier ja til og hvilket forhold selgeren har til personvern, før du benytter deg av en privat gentest.

FAGFOLK VET at mange gentester ikke kan holde det de lover. Det er for mange ukjente faktorer, for mye vi ennå ikke vet, til at de kan si noe særlig meningsfullt om hvordan du bør trene, spise, og så videre. Og hvilken nytte har du egentlig av å vite at du har 0,1 prosent økt risiko for Alzheimers?

VOKSNE TAR SINE VALG og må stå for dem, men hva med valgene de gjør på vegne av sine barn? Regjeringen vil ikke forby genetisk selvtesting av barn, fordi det i praksis ikke lar seg regulere. Alt er opp til foreldrene. Men avgjørelsen bør være enkel. Mange er for eksempel blitt mer restriktive med å dele bilder av barn i sosiale medier, for når bildet er delt er det utenfor din kontroll. Da bør man virkelig stoppe opp og tenke før man gjør noe tilsvarende med barnets arvestoff.

Stikkord:

DNA, Gentest