Oppskrift på en god eksamensperiode

Den flinke studenten har skrevet gode notater og labrapporter gjennom hele semesteret. Men ta deg også tid til å se tv, en film, en serie eller lese en bok i eksamenstiden, mener Ida Folvik Adem. Foto: Annette Larsen.

Studenten

Oppskrift på en god eksamensperiode

Min personlige oppskrift på en god eksamensperiode er å ha gode notater fra faget, labrapporter og labhefter. Finn medstudenter du trives med og bruk dem for det de er verdt.

Publisert

Endret

Det sies at det fins to typer mennesker i alle situasjoner. Noen spiser knekkebrødet med hullene ned, andre med hullene opp. Noen sverger til Lambi, mens andre nøyer seg med First Price. I eksamensperioden kommer to totalt forskjellige arketyper frem. Dine rolige venner blir kanskje fråtsende, gale hunder - sultne på blod, mens dine som regel stressede venner ser ut til å ha blitt medisinert til det ugjenkjennelige. Noen er én av disse typene, noen har begge i seg – mens andre er seg selv uansett situasjon.

Det blir aldri sett mer Netflix enn i eksamenstiden. Det har aldri vært ryddigere og renere i et studenthjem noensinne.

Du har den flinke studenten som har skrevet gode notater og labrapporter gjennom hele semesteret. Disse tas frem og repeteres, null stress. Så har du de som hadde tenkt å skrive notater, men som aldri gjorde det. De skriver nå på seg senebetennelse og leser seg blinde på pensum.

Eksamenshjernen gjør mye rart med oss. Jeg har lagt fjernkontrollen i kjøleskapet, jeg har dusjet med undertøy på og jeg kalte en dame på butikken for “mamma”, skriver Ida Folvik Adem

En ting er sikkert; det blir aldri sett mer Netflix enn i eksamenstiden. Det har aldri vært ryddigere og renere i et studenthjem noensinne. Jeg snakker av egen erfaring. Jeg har sortert alle bøkene i bokhylla etter forfatter og sjanger (og jeg har mange bøker). Jeg har sydd igjen hull i klær jeg ikke har brukt på seks måneder, jeg har pusset bunadsko, skrubbet dusjen med en tannbørste og forsøkt å telle antall hårstrå på hodet mitt. Eksamenshjernen gjør mye rart med oss. Jeg har lagt fjernkontrollen i kjøleskapet, jeg har dusjet med undertøy på og jeg kalte en dame på butikken for “mamma”.

Det er ikke uten grunn at vår generasjon blir kalt “generasjon prestasjon”. Mange studenter kjører seg så hardt at det går ut over kropp og sjel. Ingenting annet enn A er godt nok, og i tillegg skal man opprettholde jobb og et sosialt liv.

Kjære medstudenter, om du er en av de som faktisk klarer dette og allikevel føler deg bra - gratulerer, du er et supermenneske. Jeg personlig klarer det ikke, jeg blir syk. Jeg ble syk da jeg studerte for flere år siden og lovte meg selv at det aldri skulle skje igjen. Etter at jeg startet på bioingeniørstudiet har jeg klart å holde dette løftet, og jeg vet hva som funker og ikke funker. Flere sitter kanskje og tenker og føler det samme selv. Bare vit at du ikke er alene!

Jo roligere du føler deg, jo mindre nervøs blir du frem mot dagen.

Min personlige oppskrift på en god eksamensperiode er å ha gode notater fra faget, labrapporter og labhefter. Finn medstudenter du trives med og bruk dem for det de er verdt. Møt hverandre og diskuter faget, noen vet svaret på det du lurer på, og du vet garantert noe de ikke kan. Har du fått tilgang til gamle eksamensoppgaver, så hopp på dem med stor takknemlighet.

Men en god eksamensperiode handler ikke bare om det faglige, du bør også sette av tid til å se tv, en film, serie eller lese en bok. Strikk et skjerf eller tegn - gjør noe du liker som ikke krever stor hjerneaktivitet. Skaff deg nok søvn, men ta gjerne en frikveld for å henge med venner eller familie. Spis sjokolade eller et eple! Gå en tur!

Bland eksamen med fritid. Jo roligere du føler deg, jo mindre nervøs blir du frem mot dagen. Eksamen er jo ikke skummelt, for du har jo tross alt vært borti det før. Og tenk at du er god nok - for det er du virkelig!

Lykke til!

Stikkord:

Eksamen, Høgskolen i Oslo og Akershus, Student, Utdanning