Møt Erlend - en av «gutta»

Folk

Møt Erlend - en av «gutta»

«Jeg er en snål og jovial fyr, som bruker mye av fritiden min på å henge med gutta fra studiet. Mange vil beskrive meg som kreativ».

Publisert

Endret

Av GRETE HANSEN, journalist

Det er bildet Erlend Lyngstad Bergheim gir av seg selv på ntnu.no, der de seks gutta i «Guttastemning» presenterer seg selv. Han skriver også at han liker å være aktiv og sosial, at han trener boksing, og at han spiser taco med gutta hver fredag.

- Fortell hva «Guttastemning» er!

- Det er en serie, produsert av NTNU, som har som mål å øke rekrutteringen av gutter til kvinnedominerte studier. Vi er alle med i alle episodene, men har hver vår episode der vi er hovedperson. Min er episode 6.

- Var det gøy å være filmstjerne?

- Ja, for det meste. Men det var litt kleint også. Som da filmcrewet var med på studentlab. De pekte på en maskin og ba meg forklare hvordan den virket, men det ante jeg ikke. Jeg hadde ikke fått satt meg inn i det ennå.

Foto: Hassan Ejaz Mustafa

- Hvor mange gutter er dere på kullet ditt?

- 7 av 54. Og vi er close! Vi er blitt en fin gjeng som holder sammen både på fritida og på skolen. Noen vil kanskje mene at det ikke er så bra, at det blir bedre miljø hvis man er 50/50 jenter og gutter. Men det tar altså ikke vi hensyn til.

- Snakker du ikke med jentene? Spiser dere ikke lunsj sammen, for eksempel?

- Jeg prater selvsagt med dem, men jeg setter meg ikke sammen med jenter hvis noen av gutta er til stede. Det er mer avslappende å være sammen med noen man kjenner godt.

- Hva skal til for å få flere gutter til å søke bioingeniørstudiet?

- Kanskje utdanningen kan være mer synlig for elever på videregående? Det må i hvert fall litt smartere markedsføring til. Jeg håper utdanningene kan bruke «Guttastemning» til det.

- Du skriver i presentasjonen at du er kreativ. Fortell!

- Jeg liker å tegne - på nettbrett. Det siste jeg tegnet var en frosk. Faren min, som også er hobbytegner, lærte meg en ny teknikk – med små punkter. Vil du se?

(Erlend viser nå fram iPaden med frosken. Den er i sort/hvitt, og den ser perfekt ut).

- Du har nettopp hatt to praktiske eksamener og en skriftlig. I en av episodene sier du at målet for semesteret er å jobbe jevnt med skolearbeidet – og ikke ta skippertak. Klarte du det?

- Delvis. Det ble nok litt skippertak på slutten likevel.

- Og hvordan gikk eksamen?

- Bra på to, litt usikker på den tredje, en av de praktiske. Jeg trakk medisinsk biokjemi, det jeg hadde minst lyst på. Hadde nok gjort det bedre hvis jeg hadde trukket patologi.

- Hva ville du gjort hvis du ikke hadde valgt bioingeniørutdanning?

- Paramedic! Det sto mellom det og bioingeniør. Jeg hadde lyst på noe helsefaglig, men også noe teknisk. Det var nok den tekniske biten som gjorde at jeg valgte bioingeniørutdanningen.

- Hvordan tror du studiekameratene fra bioingeniørutdanningen kommer til å huske deg?

- Det avhenger jo av i hvilken setting. Men jeg tipper at gutta ville sagt at jeg var en snål og artig fyr. Vi møtes hver fredag for å spise taco, se på film og skravle – og jeg tror de andre synes jeg er veldig morsom.

- Jentene da?

- De vil huske meg som referansegruppemedlem.

- ???

- Jo, han som samler tilbakemeldinger fra studentene og gir dem videre til lærerne. En slags mellommann. Og så kan det vel hende at de også husker meg som en artig fyr.

- Hva skal du gjøre på skolen i dag?

- Jeg skal lære om litteratursøk og kildekritikk som forberedelse til bacheloroppgaven.

- Og hva handler den om?

- Den kommer fra Tine meierier. Vi skal sammenlikne en ny metode for å identifisere bakterier med den gamle. Den praktiske delen av oppgaven skal foregå på laboratoriet hos Tine. Jeg gleder meg!

- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du sagt til henne?

- At hun må sørge for å øke bemanningen av leger på Akershus universitetssykehus. Jeg så en reportasje på TV der legene fortalte om hverdagen sin. Den hørtes fæl ut - de har ALT for lav bemanning. Og så ville jeg bedt henne øke lønna til sykepleierne for å lokke flere til yrket. Jeg tenker spesielt på intensivsykepleierne på OUS som har sagt opp jobbene sine.

- Hva med bioingeniørene??

- Jo, jeg slenger med et ønske om økt lønn til dem også!

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Til å komme i gang med bacheloroppgaven! Spesielt det praktiske arbeidet. Mikrobiologi er favorittfaget mitt! Og så gleder jeg meg til å få besøk av foreldrene mine om to uker. Da går vi turer – og vi spiser på restaurant.

- Har du noe mer på hjertet?

- Ja, jeg har en oppfordring til alle elever på videregående skole. Sjekk ut bioingeniørutdanningen før du bestemmer deg. Det er en god utdanning som gir massevis av muligheter.

 

 

Stikkord:

NTNU, Ungdom, Utdanning