Dansk bioanalytiker og norsk professor stakk av med fagartikkelprisene

NIPT-teamet i København samlet rundt Bioingeniøren 5 2016 der artikkelen sto. Hovedforfatterne Karina Nørgaard og Peter Johansen nærmest Bioingeniøren.

FAG Aktuelt

Dansk bioanalytiker og norsk professor stakk av med fagartikkelprisene

En dansk metodeartikkel om NIPT – og en norsk oversiktsartikkel om biomarkører for irritabel tarm. Det er vinnerne av fagartikkelprisene for 2016.

Publisert

Endret

- Vi er meget, meget stolte og glade, sier Karina Nørgaard på telefon fra Kromosomlaboratoriet, Rigshospitalet i København. 

Sammen med kollega Peter Johansen var hun hovedforfatter på artikkelen «Non-invasiv prænatal test (NIPT) for føtale trisomier» som sto på trykk i Bioingeniøren 5 2016. Nørgaard er bioanalytiker, mens Johansen har en doktorgrad i molekylærbiologi. Artikkelen vant førsteprisen i kategorien «Andre fagartikler», artikler som ikke er vitenskapelige.

Metoden er blitt bedre

- For mitt vedkommende var det første publiserte fagartikkel. Jeg har holdt foredrag og laget postere om NIPT tidligere, men ikke skrevet artikkel. Det var en spennende prosess. Peter skrev om det datatekniske, mens jeg tok for meg hva som gjøres på laboratoriet, sier Nørgaard.

Hun forteller at metoden er blitt bedre og raskere de få månedene som har gått siden artikkelen sto på trykk.

- Per i dag kan vi gi ut svar etter tre dager, ikke etter fire, som det står i artikkelen. Metoden blir stadig optimert, forteller hun.

Glad professor

Prisen for beste vitenskapelige artikkel gikk til Per G. Farup for oversiktsartikkelen «Diagnostikk av irritabel tarmsyndrom – finnes det gode biomarkører?»

Den konkurrerte med fem andre vitenskapelige artikler som hadde bioingeniører som førsteforfattere. Men det var altså den 72 år gamle legen og professoren som stakk av med diplomet, pengepremien og hederen.

Per Farup har forsket på området en årrekke, både som lege og forskningsleder på sykehuset i Gjøvik - og som forsker ved NTNU i Trondheim.

- Dette føles ufortjent, men ikke mindre gledelig av den grunn. Det er godt å vite at noen synes det man skriver er lesbart og av interesse, sier Farup.

Langt fram

I artikkelen konkluderer Farup med at det per i dag ikke finnes gode biomarkører som egner seg for bruk i klinikken.

- Og jeg tror faktisk det er langt fram. Sannsynligvis vil man finne ut at IBS ikke er én sykdom, men flere sykdommer med like symptomer. I framtiden kan man se for seg at en kombinasjon av symptomer og et begrenset antall markører, kan bekrefte diagnosen, sier Farup.

Han har forsket på området en årrekke, både som lege og forskningsleder på sykehuset i Gjøvik - og som forsker ved NTNU i Trondheim.

Tarm er «in»

- Alt som har med tarm å gjøre er svært populært lesestoff for tida. Hva kommer det av, tror du?

- Først og fremst tror jeg at boka «Sjarmen med Tarmen» av Giulia Enders må ta mye av æren. Den har gjort folk oppmerksom på at tarmfloraen er viktig for en hel rekke sykdommer. Tarmen har fått helt ny – og velfortjent - oppmerksomhet, sier Per Farup.

Les vinnerartiklene:

Non-invasiv prænatal test (NIPT) for føtale trisomier

Diagnostikk av irritabel tarmsyndrom – finnes det gode biomarkører?

Stikkord:

Fagartikkel, Irritabel tarm (IBS), NIPT, Publisering