Ny studie: Vi får i oss mange kjemikalier med ukjente helsekonsekvenser

Kjemikaliene vi får i oss kommer blant annet fra kroppspleieprodukter. Illustrasjonsfoto: iStock

Aktuelt

Ny studie: Vi får i oss mange kjemikalier med ukjente helsekonsekvenser

Urinanalyser viste at over 90 prosent av deltakerne i studien hadde fått i seg åtte ulike plastmyknere.

Publisert

Endret

Forskere ved Folkehelseinstituttet (FHI) la nylig frem resultater fra prosjektet EuroMix. De har analysert urinen til deltakerne, og funnet ut hvor eksponert de er for tre ulike kjemikaliegrupper som finnes i matvarer og kroppspleieprodukter som hudkrem, sjampo og kosmetikk.

Det dreier seg om plastmyknere (ftalater og DINCH), bisfenoler og parabener.

Forskerne fant åtte ulike plastmyknere hos flere enn ni av ti deltakere. Flere enn ni av ti hadde også fått i seg bisfenol A og halvparten hadde fått i seg ulike parabener.

Bekymret over omfanget

Trine Husøy, som leder forskningsprosjektet, sier til FHIs nettsider at hun synes det er bekymringsfullt at det er så mange ulike kjemikalier i urin hos mennesker.

– I hvilken grad kjemikaliene medfører helserisiko, er ennå ikke analysert. Det avhenger av mengdene av de ulike stoffene og hvordan de virker sammen. Vi arbeider med nye analyser på dette, sier hun.

Røykere rammes trolig hardere

44 menn og 100 kvinner deltok i studien. Deltakerne hadde høyere utdanning, spiste sunt og røykte ikke til daglig. Slik sett er de ikke representative for befolkningen. 15 prosent av befolkningen røyker, og røyking bidrar til økt kjemikaliebelastning. Det er derfor grunn til å tro at det er mange i befolkningen som får i seg mer kjemikalier enn deltakerne i studien.

Les mer om studien på FHIs nettsider. Artikkelen heter "Mange ulike kjemikalier går gjennom kroppen hver dag".

Les også:

Unike miljøgiftanalyser i Tromsø

Stikkord:

Forskning, Miljø