«Gjør kloke valg» - nå også med BFI på laget

- Bioingeniører er plassert «midt i smørøyet» for å kunne gi råd om kloke valg angående prøvetaking og analyser, sier BFIs instituttleder, Heidi Andersen.

Aktuelt

«Gjør kloke valg» - nå også med BFI på laget

Bioingeniørfaglig institutt er blitt formelle samarbeidspartnere i kampanjen mot unødvendige undersøkelser og unyttig behandling.

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK

«Gjør kloke valg»-kampanjen fylte i fjor fem år. Den er en norsk avlegger av den internasjonale «Choosing Wisely»-bevegelsen. Målet er å redusere overbehandling og overdiagnostikk. Blant partnerne er en rekke organisasjoner for helsepersonell, Norsk pasientforening – og nå også NITO BFI.

Deler erfaringer

- Bioingeniører er plassert «midt i smørøyet» for å kunne gi råd om kloke valg angående prøvetaking og analyser, sier BFIs instituttleder, Heidi Andersen.

I slutten av januar var BFI med å arrangere en workshop for bioingeniører og laboratorieleger fra avdelinger for medisinsk biokjemi rundt om i hele landet. Målet var å dele erfaringer, ideer og lære av hverandre. For det er ingen tvil om at det stikkes og analyseres mer enn nødvendig, der ute i helse-Norge. Og det er allerede flere som er i gang med å gjøre noe med det.

Universitetssykehuset Nord-Norge startet en «ikke stikk meg uten grunn»-kampanje i 2019. Sykehuset i Vestfold ble inspirert, og hyret bioingeniør Mari Tjernsmo Melby som intern laboratorierådgiver – med oppdrag om å snu utviklingen mot stadig flere prøver. Dette prosjektet ble omtalt i Bioingeniøren nr. 5 i fjor.

Sparer penger – og ubehag

Andersen understreker at det er penger å spare på å kutte unødvendig prøvetaking og analysering, men man sparer også pasientene for mye ubehag. Et eksempel er barn som er redde for å ta blodprøver.

- Spør rekvirenten om det er slik at prøven må tas? Mange ganger vil svaret være nei, sier Andersen.

Flere sykehus bruker nå bioingeniører som laboratorierådgivere for å få ned unødvendig bruk av ressurser.

- I mine øyne er dette å jobbe som diagnostisk samarbeidspartner, sier Andersen.

Stikkord:

BFI