Journalsjefen

Tor Arne Viksjø

Tor Arne Viksjø og DIPS har størsteparten av spesialisthelsetjenesten som kunde. Foto: Olav Øygard

Folk

Journalsjefen

Fra hovedkontoret i Bodø har han lagt Nord, Vest og Sør-Øst under seg. Men trønderne vil ikke være med i tidligere bioingeniør Tor Arne Viksjøs DIPS-rike.

Publisert

Endret

ALDER: 62 år

ARBEIDSSTED: DIPS ASA. Gründer og administrerende direktør.

AKTUELL FORDI: Tre av fire helseregioner bruker DIPS sine løsninger. Men i konkurransen om nytt journalsystem i Helse Midt-Norge, får de ikke være med.

Helse Midt-Norge har store planer: «Helseplattformen» skal gi én journal for all helsetjeneste i regionen – fra fastlege til universitetssykehus. Men DIPS får ikke være med i finaleheatet i kampen om kontrakten.

- Dere falt ut i prekvalifiseringen av mulige leverandører. Hva skjedde?

- Helse Midt-Norge ønsker én løsning fra én leverandør. Derfor er det fem store utenlandske selskaper som er med videre i konkurransen. Det er sørgelig for norsk helseteknologi. Med vår kunnskap om norsk helsetjenestes behov, burde vi fått bli med videre. Jeg mener også at det er feil å satse alt på én leverandør. Jeg tror det kunne blitt billigere og bedre å velge samarbeidende systemer fra flere leverandører.

- Hva gjør dere nå?

- Vi satser utenlands. Vi jobber nå for å komme inn på markedet i Sverige, og har åpnet kontor i Stockholm. Men det ville vi uansett gjort, siden DIPS allerede har 85 prosent av markedet i spesialisthelsetjenesten i Norge.

- Ja, DIPS er blitt store på det norske markedet. Hvordan begynte det hele?

- Det var på sykehuset i Bodø på 80-tallet. Vi var to IT-ansatte som lagde små programmer. Dette vokste til å bli den første versjonen av DIPS. Systemet ble tatt i bruk i Bodø i 1987. Vi drømte ikke om at det skulle bli så stort, vi tenkte at kanskje et par sykehus til kunne være interessert. Ti år senere, i 1997, ble DIPS skilt ut som eget aksjeselskap. Nå omsetter vi for 340 millioner kroner i året og har 270 ansatte.

- Er det noen bioingeniører blant dem?

- Ja, vi har cirka 30 ansatte som er bioingeniører, sykepleiere eller leger. Det er viktig for oss å ha helsepersonell ansatt. De forstår brukerens behov. Bioingeniørene hos oss jobber blant annet med DIPS lab.

- Hvilket inntrykk har du av digitaliseringen av helse-Norge? Går det så sakte som mange tror?

- Norge ligger faktisk langt fremme når det gjelder å ta i bruk teknologi i sykehusene. Det vi er trege til, er å samhandle. Og på det området var lovverket lenge til hinder, siden sykehusene ikke fikk dele journaler.

- Hva er ditt råd for veien videre mot det heldigitale helsevesenet?

- Legg til rette for lokal innovasjonskraft. Datasystemer må være så fleksible at det er rom for visse lokale tilpasninger, uten at det utløser en stor prosess.

- Hvorfor ble du bioingeniør?

- Jeg ble kjent med yrket mens jeg var laboratorieassistent. Dette var på midten av 70-tallet og da het det fysiokjemiker – ikke bioingeniør. Å få arbeide med pasienter og analysemaskiner virket spennende. Jeg jobbet som fysiokjemiker i to – tre år, og det som interesserte meg mest var datidens avanserte analysemaskiner. Teknologiinteressen førte til at jeg begynte å studere datafag i 1980. Da var det ingen som drømte om at datamaskiner skulle få den betydningen de har i dag.

- Hvordan tror du studiekameratene husker deg?

- De husker meg nok som nysgjerrig. Jeg var ikke redd for å skru på utstyr og plukke det fra hverandre. Jeg elsket å utforske, og gjorde nok ting jeg ikke skulle gjøre.

- Hvilke oppgaver arbeider du med akkurat nå?

- Jeg er akkurat ferdig med et møte i styringsgruppen for regional standardisering i Helse Sør-Øst. Det er et stort prosjekt hvor man skal sørge for at DIPS blir brukt likt i hele helseregionen. Det blir mange møter i denne jobben. Jeg tilbringer mye tid sittende i en stol.

- La oss se ti år frem i tid. Hva tror du er den største endringen på arbeidsplassen din?

- Lederoppgavene blir vel neppe så forskjellige fra hva de er i dag. Men for firmaet blir det forandringer. Vi skal jobbe i flere land. Om ti år sitter kanskje ikke direktøren i Norge lenger. Men én ting er jeg ganske sikker på, da jobber ikke jeg hos DIPS mer.

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Jeg ser frem til å dra på hytta ved Sognefjorden sammen med kona. Vi er så heldig å ha hytte helt ute i havgapet, og jeg blir aldri lei av å se havet som alltid er i bevegelse. Og så gleder jeg meg til lysere tider. Jeg er ikke så glad i vinter og mørketid.

PS! Visste du at DIPS står for "Distribuert informasjons- og pasientdatasystem i sykehus"? Av åpenbare grunner holder man seg stort sett til forkortelsen DIPS.

Vil du lese flere artikler om IKT?

Nytt labdatasystem i Midt-Norge

5 svar om vår digitale helse-fremtid

Klar for en heldigital fremtid?

Stikkord:

IKT